Menu

Chrupiąca ciecierzyca to proste i szybkie danie z ciecierzycy. Jak zrobić chrupiącą ciecierzycę z piekarnika? Poznaj prosty przepis na chrupiącą ciecierzycę!

Chrupiąca ciecierzyca to proste w przygotowaniu i zdrowe danie z piekarnika.
Chrupiąca cieciorka jest pożywna, wartościowa i naprawdę smaczna. To uniwersalny posiłek, który można zjeść na wiele sposobów np. sam jako odżywczą przekąskę lub dodatek np. do zup, sałatek, makaronów czy tortilli.
Do przygotowania tego pysznego posiłku potrzebujesz tylko cieciorkę konserwową, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Można użyć surowych ziaren ciecierzycy, ale trzeba je najpierw namoczyć i ugotować– dopiero po właściwej obróbce i przestudzeniu będzie można przygotować z nich chrupiącą cieciorkę.
Cieciorka dostarcza mnóstwo składników mineralnych, takich jak witaminy oraz mikroelementy. Warto wspomnieć, że jest również bogatym źródłem białka.
Oliwa z oliwek to źródło zdrowych tłuszczów oraz witaminy A, E, D oraz K.
Jak przyrządzić ciecierzycę w piekarniku? Poznaj prosty przepis na cieciorkę z przyprawami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 45 min
Kalorie: 274
Białko: 11 g
Węglowodany: 27 g
Tłuszcze: 14 g

Składniki na 1 porcję chrupiącej ciecierzycy:

  • Cieciorka konserwowa niecała szklanka (150 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Chilli
  • Wędzona słodka papryka
  • Czosnek mielony
  • Oregano
  • Curry
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie chrupiącej ciecierzycy:

  1. W miseczce umieść oliwę i szczyptę każdej przyprawy: chilli, wędzona słodka papryka, oregano, czosnek mielony, curry, sól oraz pieprz. Wymieszaj. 
  2. Dodaj odsączoną cieciorkę. Dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie ziarna były pokryte oliwą z przyprawami. 
  3. Cieciorkę przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do chrupkości, czyli przez około 30-40 min. Co jakiś czas przemieszaj. 
  5. Po upływie wskazanego czasu cieciorka powinna być chrupiąca– jeśli nie będzie to zostaw ją jeszcze na chwilę w piekarniku. 
  6. Wyciągnij z piekarnika i przełóż do miseczki. 
  7. Zjedz na ciepło lub na zimno. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: chrupiąca ciecierzyca, chrupiąca ciecierzyca przepis, ciecierzyca chrupiąca przekąska, jak przyrządzić ciecierzycę, ciecierzyca z przyprawami pieczona, ciecierzyca z przyprawami przepis, pieczona ciecierzyca z przyprawami, cieciorka z przyprawami, danie z ciecierzycy z puszki, jak zrobić chrupiącą ciecierzycę, przekąska z ciecierzycy, przepis na chrupiącą ciecierzycę, co zrobić z ciecierzycy z puszki

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 42 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze