Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne

Ciasto kokosowe to proste ciasto z wiórkami kokosowymi. Jak zrobić ciasto kokosowe? Poznaj łatwy przepis na dietetyczne ciasto kokosowe z mlekiem kokosowym!
Ciasto kokosowe to jednoporcjowy deser, który łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Ma przyjemnie wilgotną konsystencję, intensywnie kokosowy aromat i świetnie zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Możesz je przygotować w piekarniku lub w mikrofalówce i w obu wersjach smakuje równie dobrze.
Wiórki kokosowe dostarczają błonnik, witaminy C, E i z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, cynk, magnez i potas. Mleczko kokosowe dodaje aksamitną konsystencję i powoduje, że ciasto długo pozostaje świeże i miękkie. Dzięki użyciu słodzika bez kalorii ten deser świetnie wpisuje się w dietę redukcyjną, a mimo to nie traci nic ze swojej przyjemności.
To idealna propozycja na szybki deser, który nie wymaga wysiłku ani specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu.
Jak zrobić jednoporcjowe ciasto kokosowe? Poznaj prosty przepis na ciasto z mleczkiem kokosowym!
Czas przygotowania: 5 min (mikrofalówka) / 25 min (piekarnik)
Kalorie: 372
Białko: 10 g
Węglowodany: 33 g
Tłuszcze: 24 g
Składniki na ciasto kokosowe:
- Mleczko kokosowe – 1/4 szklanki (50 g)
- Wiórki kokosowe – 2 łyżki (10 g)
- Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) – 4 łyżki (40 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki (2 g)
- Sól
Przygotowanie ciasta kokosowego:

Krok 1: W małym naczyniu umieść jajko i mleko kokosowe. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.

Krok 2: Następnie dodaj mąkę, wiórki kokosowe, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania gęstej i jednolitej konsystencji (bez grudek mąki). W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Krok 3: MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij ciasto z mikrofalówki, gdy urośnie i będzie suche z wierzchu.
PIEKARNIK: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 20-30 min. Wyciągnij, gdy ciasto wyrośnie i się zarumieni.

Krok 4: Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis na ciasto kokosowe, ekspresowe ciasto kokosowe, ciasto kokosowe fit przepis, ciasto kokosowe kcal, ciasto kokosowe przepis kalorie, szybkie ciasto kokosowe, fit ciasto kokosowe przepis, ciasto kokosowe przepis jednoporcjowy, ciasto kokosowe przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: