Domowy budyń bananowy

Domowy budyń bananowy jest szybki w przygotowaniu i niesamowicie pyszny. Jak zrobić domowy budyń bananowy? Poznaj prosty przepis na budyń z bananem!
Domowy budyń bananowy to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny deser z banana, który z łatwością przygotujesz dosłownie w chwilę. Jest gładki, kremowy i naturalnie słodki, więc świetnie smakuje zarówno sam, jak i w roli dodatku do ciast, naleśników, owsianki, gofrów czy drożdżówek. To zdrowsza alternatywa dla gotowych słodkości, która smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Banan to owoc ceniony za swoją łagodną konsystencję i naturalną słodycz, ale również za bogactwo składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, a także potas, magnez i fosfor. Obecność błonnika, w tym pektyn, wspiera trawienie i korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. To powoduje, że budyń bananowy nie tylko zaspokaja ochotę na coś słodkiego, ale też wspiera organizm w codziennym funkcjonowaniu.
Bazą deseru jest mleko, które dostarcza dobrze przyswajalny wapń oraz witaminy, zwłaszcza D i B2. W połączeniu z bananem tworzy kremową, odżywczą kompozycję, która może być częścią zdrowego śniadania lub lekkiego podwieczorku. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ten deser cynamonem, kakao, nasionami chia lub odrobiną jogurtu, a każda wersja będzie trochę inna, ale równie pyszna.
Jeśli lubisz domowe budynie – sprawdź również przepis na domowy budyń czekoladowo-orzechowy.
Jak zrobić budyń bananowy? Poznaj prosty przepis na domowy budyń bananowy!
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 226
Białko: 6 g
Węglowodany: 43 g
Tłuszcze: 2 g
Składniki na domowy budyń bananowy:
- Banan – 1 duża sztuka (120 g)
- Mleko 2% – niecałe 2/3 szklanki (150 g)
- Skrobia kukurydziana / Skrobia ziemniaczana – 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – opcjonalnie
- Kurkuma – opcjonalnie
Przygotowanie domowego budyniu bananowego:

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść połowę mleka, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana oraz opcjonalnie szczyptę kurkumy. Zblenduj na jednolitą masę. Warto wykorzystać w tym przepisie mocno dojrzałego banana, który będzie znacznie słodszy. Masę przełóż do rondelka.

Krok 2: Resztę mleka wlej do szklanki. Dodaj skrobię i opcjonalnie słodzik (szczególnie jeśli nie użyjesz zbyt słodkiego banana). Dokładnie rozmieszaj, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (bez grudek).

Krok 3: Rondelek ze zblendowanym bananem postaw na średnim ogniu. Podgrzej zawartość, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną lub widelcem.

Krok 4: Gdy zawartość rondelka zacznie lekko bulgotać, zmniejsz ogień. Dokładnie zamieszaj mleko ze skrobią, żeby skrobia nie została na dnie, a potem wlej je cienką strużką do rondelka, cały czas mieszając. Po połączeniu składników zwiększ ogień do średniego i gotuj, aż budyń zgęstnieje. Na końcu zdejmij z ognia. Jeśli pojawią się grudki, rozetrzyj je trzepaczką lub łyżką.

Krok 5: Gotowy budyń przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić domowy budyń bez jajek, jak zrobic domowy budyn bananowy, budyń przepis, domowy budyń bez jajek, domowy budyń przepis, budyń domowy przepis bez cukru, budyń domowy kcal, budyń domowy przepis, budyń domowy przepis z kaloriami, jak zrobić domowy budyń, jak zrobić budyń bananowy, jak zrobić budyń z bananów, przepis na budyń bananowy, deser z banana, budyń domowy, domowy budyń przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: