domowy budyn bananowy przepis

Domowy budyń bananowy

Domi Zaremba

Domowy budyń bananowy jest szybki w przygotowaniu i niesamowicie pyszny. Jak zrobić domowy budyń bananowy? Poznaj prosty przepis na budyń z bananem!

Domowy budyń bananowy to świetny pomysł na pyszny i przede wszystkim zdrowy deser oraz rewelacyjny dodatek do różnych słodkich posiłków np. ciast, naleśników, owsianek czy drożdżówek.
Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy: A, z grupy B, C, E i K oraz składniki mineralne: fosfor, magnez, potas i wapń oraz błonnik. Dzięki sporej zawartości pektyn, banany mogą się również przyczyniać do obniżenia poziomu cholesterolu.
Mleko to wartościowe źródło witamin: A, z grupy B, D, E i K oraz białka, laktozy, tłuszczu, magnezu, potasu i wapnia. Mleko jest produktem wyjątkowym pod względem wartości odżywczych.
Jeśli lubisz domowe budynie– sprawdź również przepis na domowy czekoladowo-orzechowy.
Jak zrobić budyń bananowy? Poznaj prosty przepis na domowy budyń bananowy!


Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 226
Białko: 6 g
Węglowodany: 43 g
Tłuszcze: 2 g

Składniki na domowy budyń bananowy:

  • Banan 1 duża sztuka (120 g)
  • Mleko 2% niecałe 2/3 szklanki (150 g)
  • Skrobia kukurydziana / Skrobia ziemniaczana 1 łyżka (10 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol opcjonalnie
  • Kurkuma opcjonalnie

Przygotowanie domowego budyniu bananowego:

domowy budyn bananowy 2

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść połowę mleka, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana oraz opcjonalnie szczyptę kurkumy. Zblenduj na jednolitą masę. Warto wykorzystać w tym przepisie mocno dojrzałego banana, który będzie znacznie słodszy. Przełóż do rondelka.

domowy budyn bananowy

Krok 2: Resztę mleka wlej do szklanki. Dodaj skrobię i opcjonalnie słodzik (szczególnie jeśli nie użyjesz zbyt słodkiego banana). Dokładnie rozmieszaj, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (bez grudek). 

domowy budyń bananowy przepis

Krok 3: Rondelek ze zblendowanym bananem postaw na średnim ogniu. Podgrzej zawartość, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną lub widelcem.

domowy budyń bananowy przepis

Krok 4: Gdy zawartość rondelka zacznie się delikatnie gotować – zmniejsz ogień i zacznij wlewać cienką strużką mleko z dodatkiem skrobi (tuż przed wlaniem ponownie zamieszaj, aby nic nie zostało na dnie), cały czas mieszając średnim tempem trzepaczką kuchenną lub łyżką. Gdy wszystkie składniki będą połączone, nadal cały czas mieszaj i zwiększ ogień na średnią moc. Mieszaj budyń do zagotowania i zgęstnienia. Po chwili wyłącz ogień. Budyń nie powinien mieć żadnych grudek. W razie pojawienia się grudek spróbuj się ich pozbyć poprzez dokładniejsze rozmieszanie i roztarcie trzepaczką kuchenną lub łyżką. 

domowy budyn bananowy 5

Krok 5: Gotowy budyń przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno. 


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić domowy budyń bez jajek, jak zrobic domowy budyn bananowy, budyń przepis, domowy budyń bez jajek, domowy budyń przepis, budyń domowy przepis bez cukru, budyń domowy kcal, budyń domowy przepis, budyń domowy przepis z kaloriami, jak zrobić domowy budyń, jak zrobić budyń bananowy, jak zrobić budyń z bananów, przepis na budyń bananowy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 41 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis