Menu

Domowy hummus to prosta i szybka w przygotowaniu zdrowa pasta z ciecierzycy. Jak zrobić hummus z ciecierzycy? Poznaj prosty przepis na fit hummus klasyczny!

Hummus to pożywna i wartościowa pasta przygotowywana z cieciorki, sezamowej pasty tahini z dodatkiem przypraw, którą można zrobić w dosłownie kilka minut.
Mój przepis na domowy hummus jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. To dietetyczna wersja tego posiłku, więc nie zawiera zbyt dużo kalorycznej pasty tahini i oliwy z oliwek.
Jeśli nie masz pasty tahini to możesz ją pominąć lub zastąpić np. masłem orzechowym– sprawdź domowy orzechowy hummus.
Główny składnik hummusu, czyli ciecierzyca, dostarcza mnóstwo składników mineralnych, takich jak witaminy oraz mikroelementy. Warto wspomnieć o tym, że cieciorka jest również bogatym źródłem białka.
Hummus to wyjątkowy pod względem właściwości dodatek, który najlepiej smakuje jako smarowidło do pieczywa lub jako dip do różnych przekąsek np. nachosów, surowych warzyw pokrojonych w słupki (np. marchewki, selera naciowego, papryki) czy sałatek. Oczywiście hummus można również jeść sam, jednak za sprawą lekkich dodatków, smaki wzajemnie się uzupełniają i nadają przyjemnego charakteru.
Jak zrobić hummus w domu? Poznaj prosty przepis na hummus z cieciorki!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 295
Białko: 11 g
Węglowodany: 18 g
Tłuszcze: 24 g

Składniki na 1 porcję domowego hummusu:

  • Cieciorka konserwowa 4 łyżki (80 g)
  • Pasta sezamowa (tahini) 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)
  • Kmin rzymski mielony (kumin)
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie domowego hummusu:

  1. W pojemniku do blendera umieść odsączoną ciecierzycę, obrany czosnek, pastę sezamową, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw do smaku mielonym kminem rzymskim, solą i pieprzem. Zblenduj na masę o gładkiej i jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
  2. Przełóż do wygodnego naczynia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: domowy hummus kcal, domowy hummus przepis, przepis na hummus, dietetyczny przepis na hummus, jak zrobić hummus z cieciorki z puszki, jak zrobić hummus przepis, jak zrobić dietetyczny hummus, dietetyczny hummus przepis, hummus przepis fit, hummus kalorie, hummus jak zrobić, prosty hummus jak zrobić, hummus z cieciorki konserwowej przepis, hummus z ciecierzycy przepis, tahini ciecierzyca oliwa, pasta z cieciorki konserwowej, dietetyczna pasta z ciecierzycy, pasta do kanapek z ciecierzycy, cieciorka konserwowa proste przepisy, dip z cieciorki, pasta z ciecierzycy z puszki

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 53 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze