• Placki z dyni z serem feta przepis

    Placki legalne do jedzenia tylko jesienią

    domi

    Placki z dyni z serem feta – dyniowe danie pełne błonnika i zdrowych tłuszczów. Jak zrobić placki z dyni? Poznaj przepis na pyszne placuszki dyniowe z fetą! Placki z dyni z serem feta to jesienne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania, bogactwo smaku i wyjątkowy aromat sezonowych składników. To propozycja, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, lekki obiad albo przekąskę w ciągu dnia, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dynia wnosi do tych placków delikatną słodycz i charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Jest też pełna beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, wspierającą wzrok, odporność i zdrowie…

    Przeczytaj więcej
  • Twój rosół nie ma smaku? Dorzuć to na ostatnie 5 min

    Twój rosół nie ma smaku? Dorzuć to na ostatnie 5 min

    domi

    Twój rosół wychodzi bez smaku? Jeden dodatek w ostatnich minutach gotowania potrafi zamienić zwykły bulion w aromatyczne, pełne smaku danie. Znasz to uczucie, kiedy rosół gotuje się od godziny, pachnie całkiem nieźle, a mimo to po spróbowaniu smakuje nijako? To wcale nie musi oznaczać kulinarnej porażki. Istnieje prosty trik, który w ostatnich minutach gotowania potrafi całkowicie odmienić smak bulionu i spowodować, że będzie aromatyczny, głęboki i pełen wyrazu. Wystarczy jeden mały dodatek, by rosół nabrał zupełnie nowego wymiaru. Dlaczego rosół czasem wychodzi mdły Przyczyn mdłego rosołu może być kilka, a większość z nich ma związek z czasem gotowania, doborem składników…

    Przeczytaj więcej
  • Burgerotosty przepis

    Lubisz tosty i burgery? Ten przepis łączy je w coś obłędnego

    domi

    Burgerotosty to chrupiące danie pełne smaku i wartości odżywczych. Jak zrobić tostowe burgery z wołowiną? Poznaj przepis na burgery z tostów! Wyobraź sobie chrupiące tosty, które po przekrojeniu kryją w środku soczyste mięso, roztopiony ser i świeże dodatki niczym w najlepszym burgerze. Tak właśnie smakują burgerotosty, czyli połączenie dwóch specjałów w jednym daniu, które zachwyci każdego fana prostych, ale efektownych przepisów. Sekret ich smaku tkwi w dobrze doprawionej wołowinie, która jest źródłem pełnowartościowego białka i żelaza, które wspierają mięśnie i dodające energii. Do tego świeże warzywa, czyli sałata, pomidor i ogórek, które wnoszą chrupkość, witaminy i lekkość, idealnie równoważąc smak…

    Przeczytaj więcej
  • Sałatka z ricotty i suszonych pomidorów przepis

    Prosta sałatka, która smakuje jak z włoskiej trattorii

    domi

    Sałatka z ricotty i suszonych pomidorów to proste włoskie danie z orzechami. Jak zrobić sałatkę z suszonymi pomidorami? Poznaj prosty przepis na sałatkę keto!

    Przeczytaj więcej
  • Dlaczego żółtko czasem zmienia kolor na niebieski i czy jest to bezpieczne?

    Dlaczego żółtko czasem zmienia kolor na niebieski i czy jest to bezpieczne?

    domi

    Gotujesz jajka na twardo, a żółtko nagle ma dziwny, niebieskawy kolor? Ten nietypowy efekt wciąż budzi sporo pytań. Skąd się bierze? Czasem po ugotowaniu jajek na twardo pojawia się na żółtku delikatna zielono-niebieska obwódka. Dla wielu osób wygląda to mało zachęcająco i automatycznie budzi wątpliwości typu: czy takie jajko na pewno jest świeże, zdrowe i nadaje się do jedzenia? Niektórzy zastanawiają się też, czy może to oznaczać, że jajko było gotowane zbyt długo albo w niewłaściwy sposób. Skąd właściwie bierze się ten nietypowy efekt i czy faktycznie powinien nas martwić? Co powoduje zmianę koloru? Kolor żółtka na zielonkawo-niebieski zmienia się…

    Przeczytaj więcej
  • ciastka z czekolady i masla orzechowego przepis

    Czekolada i masło orzechowe w wersji, która nie ma sobie równych

    domi

    Ciastka z czekolady i masła orzechowego to proste wegańskie ciastka z czekoladą. Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym? Poznaj przepis na ciastka z czekoladą!

    Przeczytaj więcej
  • frytki z dyni przepis

    Frytki, które pachną jesienią i smakują jak marzenie

    domi

    Frytki dyniowe to świetna alternatywa dla frytek z ziemniaków. Jak zrobić frytki z dyni? Poznaj prosty przepis na dietetyczne frytki dyniowe!

    Przeczytaj więcej
  • Zielona herbata – ile dziennie żeby przyniosła korzyści

    Zielona herbata – ile dziennie żeby przyniosła korzyści

    domi

    Zielona herbata to coś więcej niż tylko orzeźwienie – pij ją w odpowiednich ilościach, a zyska na tym metabolizm, serce i odporność. Sprawdź, ile filiżanek wystarczy! Zielona herbata od wieków uważana jest za napój wspierający zdrowie i długowieczność. Badania potwierdzają, że zawarte w niej polifenole i katechiny wspierają serce, poprawiają metabolizm i wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Jednak aby faktycznie odczuć jej korzyści, ważne jest nie tylko regularne picie, ale także odpowiednia ilość. W tym artykule sprawdzimy, ile filiżanek zielonej herbaty dziennie daje najlepsze efekty i jak robić to bezpiecznie. Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Zielona herbata to jeden z najlepiej…

    Przeczytaj więcej
  • Czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym przepis

    Deser, który smakuje jak grzeszna rozpusta, a jest pełen zdrowych składników

    domi

    Niskowęglowodanowy budyń z chia i masłem orzechowym to pomysł na keto śniadanie lub deser. Jak zrobić keto budyń? Poznaj przepis na fit budyń czekoladowy!

    Przeczytaj więcej
  • Jajka faszerowane awokado przepis

    Nie uwierzysz, jak jeden składnik zmienia zwykłe jajka w kulinarną petardę

    domi

    Jajka faszerowane awokado to pomysł na zdrowe śniadanie z jajek. Jak zrobić jajka faszerowane awokado? Poznaj prosty keto przepis na jajka faszerowane awokado!

    Przeczytaj więcej
1 13 14 15 16 17 183