Zielona herbata to coś więcej niż tylko orzeźwienie – pij ją w odpowiednich ilościach, a zyska na tym metabolizm, serce i odporność. Sprawdź, ile filiżanek wystarczy! Zielona herbata od wieków uważana jest za napój wspierający zdrowie i długowieczność. Badania potwierdzają, że zawarte w niej polifenole i katechiny wspierają serce, poprawiają metabolizm i wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Jednak aby faktycznie odczuć jej korzyści, ważne jest nie tylko regularne picie, ale także odpowiednia ilość. W tym artykule sprawdzimy, ile filiżanek zielonej herbaty dziennie daje najlepsze efekty i jak robić to bezpiecznie. Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Zielona herbata to jeden z najlepiej…
-
Breakfast
-
Dinner
-
Dessert
-
Przeczytaj więcejNiskowęglowodanowy budyń z chia i masłem orzechowym to pomysł na keto śniadanie lub deser. Jak zrobić keto budyń? Poznaj przepis na fit budyń czekoladowy!
-
Przeczytaj więcejJajka faszerowane awokado to pomysł na zdrowe śniadanie z jajek. Jak zrobić jajka faszerowane awokado? Poznaj prosty keto przepis na jajka faszerowane awokado!
-
Przeczytaj więcejOstry smak czosnku psuje twoją sałatkę? Jest na to proste rozwiązanie, które zachowa aromat, ale nie zdominuje potrawy. Czosnek potrafi odmienić smak każdej sałatki, dodając jej wyraz i aromat. Bywa jednak, że jego intensywność przytłacza inne składniki, a ostry posmak długo utrzymuje się w ustach. Na szczęście istnieje prosty sposób, by złagodzić jego smak, nie rezygnując z wartości odżywczych ani wyjątkowego aromatu. Dlaczego czosnek bywa zbyt ostry? Intensywny smak czosnku to zasługa związków siarki, które uwalniają się podczas krojenia lub miażdżenia ząbków. Im drobniej posiekany czosnek, tym więcej takich związków powstaje, a smak staje się ostrzejszy i bardziej dominujący. To…
-
Przeczytaj więcejWegańskie klopsy z soczewicy i kaszy to proste klopsy bez mięsa. Jak zrobić klopsy z soczewicy i kaszy jaglanej? Poznaj łatwy przepis na wegańskie klopsy!
-
Przeczytaj więcejOmlet pizza to proste i szybkie danie z jajek. Jak zrobić omlet à la pizza? Poznaj prosty fit przepis na omlet ala pizza!
-
Przeczytaj więcejChleb z ziaren to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Jak zrobić chleb z ziaren bez dodatku mąki? Poznaj prosty przepis na chleb z ziaren i płatków owsianych!
-
Przeczytaj więcejProste składniki, lekka konsystencja i mnóstwo smaku. Poznaj idealne smarowidła dla osób na redukcji. Na diecie wiele osób z góry rezygnuje ze smarowideł do pieczywa, bo kojarzą się z nadmiarem tłuszczu i zbędnymi kaloriami. A przecież wystarczy sięgnąć po gęsty jogurt z ziołami lub koncentrat pomidorowy z przyprawami, by w kilka minut stworzyć lekką, aromatyczną pastę, która świetnie smakuje i nie obciąża diety. Kluczowe składniki Zamiast sięgać po masło lub wysokokaloryczne pasty, warto wypróbować lekkie, proste smarowidła, które prawdopodobnie masz w lodówce. Gęsty jogurt naturalny lub lekki serek puszysty świetnie sprawdzą się w formie delikatnej, odrobinę białkowej bazy do kanapek.…
-
Przeczytaj więcejSerowe ziemniaki z patelni to pyszny i szybki w przygotowaniu fit posiłek z ziemniaków. Jak zrobić ziemniaki na patelni? Poznaj prosty przepis z ziemniaków!
-
Przeczytaj więcejCzy tortillę trzeba podgrzewać, czy można jeść prosto z opakowania? Sprawdzamy, jak zrobić to dobrze i bezpiecznie. Tortilla stała się jednym z najpopularniejszych półproduktów w kuchni, ponieważ jest szybka, uniwersalna i pasująca do niemal wszystkiego. Zawijamy w nią warzywa, mięso, sery, czasem nawet owoce, przygotowując ekspresowe posiłki w kilka minut. Ale wiele osób zastanawia się, czy placki do tortilli można jeść prosto z opakowania, bez podgrzewania, czy może jednak lepiej wrzucić je na patelnię lub do piekarnika? W tym artykule wyjaśnimy, jak wygląda ich produkcja, czy jedzenie ich „na zimno” jest bezpieczne i kiedy warto poświęcić chwilę na podgrzanie, by…