Menu
Przepisy / Śniadanie / Kolacja

Jajecznica na maśle klarowanym z boczkiem

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych posiłków śniadaniowych. Jednym z podstawowych sposobów na jajecznicę jest dodanie do niej boczku. Jak zrobić jajecznicę z boczkiem? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Jajecznica z boczkiem jest łatwą w przygotowaniu potrawą, którą może wykonać każdy. Do jej przygotowania nie trzeba mieć żadnych umiejętności kulinarnych. A jej sporą zaletą jest fakt, że główny składnik czyli jajka są niesamowicie wartościowym produktem, który warto spożywać regularnie. 
Jajka są źródłem białka, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm.
Jajko zawiera wszystkie aminokwasy, w tym również te niezbędne, których organizm sam nie potrafi wyprodukować.
Jajecznica na maśle klarowanym z boczkiem idealnie sprawdzi się również w diecie ketogenicznej.
Więcej przepisów na zdrowe śniadania z jajkiem znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion

W żółtku jaja zawarta jest między innymi luteina i beta-karoten, które bardzo korzystnie wpływają na organizm i narząd wzroku.

Aby sprawdzić czy jajko jest stare, wystarczy włożyć je do naczynia z wodą i jeśli się uniesie to będzie oznaczało, że jest stare.
Jajka prawidłowo się przechowuje w temperaturze 4-6 st. C.

Opinie na temat jajek na przestrzeni lat były mocno rozbieżne. Od zdania, że są bardzo zdrowe i odżywcze po podejrzenia, że mają związek z podwyższeniem cholesterolu we krwi i w efekcie miażdżycą.
Dziś zmieniono poglądy na ich temat– udowodniono, że większy związek z wystąpieniem miażdżycy ma dostarczanie organizmowi produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe.

Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 441
Białko: 21 g
Węglowodany: <1 g
Tłuszcze: 37 g

Składniki na 1 porcję jajecznicy z boczkiem:

  • Jajko kurze 3 małe sztuki (150 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
  • Boczek wędzony 1 mały kawałek (30 g)
  • Sól

Przygotowanie jajecznicy z boczkiem:

  1. Boczek pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć boczek i podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  3. Jajka wbij bezpośrednio na patelnię.
  4. Delikatnie i wolno mieszaj. 
  5. Gdy jajka zaczną się ścinać (2-5 min), dopraw według uznania solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. 
  6. Przełóż na talerz, gdy jajecznica osiągnie pożądany stopień wysmażenia.

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 13 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze