Jak ugotować jajka bażanta?

Jak ugotować jajka bażanta?

Domi Zaremba

Gotowane jajko bażanta to bardzo zdrowy i prosty w przygotowaniu produkt. Jak długo gotować jajko bażanta? Poznaj wskazówki jak gotować jajka bażancie!

Jajka bażanta to produkt spożywczy, uchodzący za niszowy, trudno dostępny, ale cieszący się coraz większą popularnością.
Gotowane jajko bażanta może stanowić zarówno samodzielny posiłek, jak i dodatek np. do sałatek czy kanapek.
Czas gotowania jajka bażanta trwa zazwyczaj od 3 do 6 minut od czasu zagotowania wody, przy czym czas ten zależy od preferencji ścięcia żółtka.
Jajka bażanta są mniejsze niż kurze, ale bardziej bogate w smaku. Można w nich znaleźć witaminy z grupy B, witaminę A, D, E i K. Zawierają pełnowartościowe białko, a także wapń, żelazo, magnez i fosfor. Spożywanie jaj bażantów dobroczynnie wpływa na rozwój kości, układ nerwowy, układ odpornościowy i kondycję naszej skóry. Ponadto jaja bażanta uczulają znacznie rzadziej niż jaja kurze.
Jak ugotować jajko bażanta? Poznaj prosty przepis na gotowane jajka bażanta!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 3-6 min
Kalorie: 135
Białko: 11 g
Węglowodany: 1 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki na gotowane jajko bażanta:

  • Jajko bażancie 1 sztuka (30 g)

Przygotowanie gotowanego jajka bażanta:

  1. Wlej wodę do garnka, który powinien być na tyle duży, aby pomieścić na dnie wszystkie jajka (wody powinno być tyle, aby wszystkie jajka bez problemu były całkowicie zanurzone). Włóż umyte w ciepłej wodzie jajko (lub jajka) i zagotuj.
  2. Od momentu zagotowania wody, jajko powinno się gotować 3-6 minut (w zależności od preferowanego stopnia ścięcia żółtka i ilości gotowanych jajek).
  3. Po upływie wskazanego czasu gotowania zdejmij z ognia, ostrożnie wylej wodę z garnka i wlej na jej miejsce zimną wodę, aby lekko schłodzić jajko i zatrzymać proces gotowania.
  4. Schłodzone jajko osusz i obierz. Następnie przełóż na talerz lub połącz z pozostałymi składnikami posiłku.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ile gotować jajka bażanta, jak gotować jajko bażanta, jajko bażanta jak gotować, jajka bażanta przepis, jak zrobić danie z jajka bażanta, jajko bażanta na miękko jak zrobić, jajko bażanta na twardo jak zrobić, jajko bażanta gotowane ile wody, jajko bażanta czy można gotować, jajko bażanta ile się gotuje, jak długo gotować jajo bażanta, przepis na jajka bażanta, jajka bażanta gotowane, ugotowane jajka bażanta, gotowane jajka bażanta przepis, jajka bażanta gotowane w wodzie, jajka bażanta na ciepło, gotowane jajka bażanta, w czym gotować jajko bażanta, jajko bażanta w czym gotować, rada jak gotować jajko bażanta

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis