Menu
Podstawy gotowania

Jak ugotować jajka perliczki?

Gotowane jajko perliczki to zdrowy i prosty w przygotowaniu produkt. Jak długo gotować jajko perliczki? Poznaj proste wskazówki jak gotować jajka perlicze!

Jajka perliczki to produkt spożywczy, który różni się od jaj kurzych przede wszystkim wielkością, i grubością skorupki. Skorupka jaja perliczki jest koloru jasnobrązowego z plamkami i jest znacznie grubsza od kurzej.
Gotowane jajko perliczki może stanowić zarówno samodzielny posiłek, jak i dodatek np. do sałatek czy kanapek.
Czas gotowania jajka perliczki trwa zazwyczaj od 3 do 7 minut od czasu zagotowania wody, przy czym czas ten zależy od preferencji ścięcia żółtka.
Jajko perliczki zawiera dwa razy więcej witaminy A, w porównaniu z jajkiem kurzym, i najwięcej cynku i miedzi spośród wszystkich jaj. Ich ogromną zaletą jest duża ilość karotenu. Bez obaw mogą je spożywać osoby z miażdżycą, ponieważ jajka perliczki charakteryzują się niską zawartością cholesterolu, oraz osoby z alergią na jaja kurze.
Jak prawidłowo gotować jajka perliczki? Poznaj prosty przepis na gotowane jajka perlicze!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 3-7 min
Kalorie: 83-93
Białko: 8-9 g
Węglowodany: <1 g
Tłuszcze: 6 g

Składniki na gotowane jajko perliczki:

  • Jajko perlicze 1 sztuka (40-45 g)

Przygotowanie gotowanego jajka perliczki:

  1. Wlej wodę do garnka, który powinien być na tyle duży, aby pomieścić na dnie wszystkie jajka (wody powinno być tyle, aby wszystkie jajka bez problemu były całkowicie zanurzone). Włóż umyte w ciepłej wodzie jajko (lub jajka) i zagotuj.
  2. Od momentu zagotowania wody, jajko powinno się gotować 3-7 minut (w zależności od preferowanego stopnia ścięcia żółtka i ilości gotowanych jajek.
  3. Po upływie wskazanego czasu gotowania zdejmij z ognia, ostrożnie wylej wodę z garnka i wlej na jej miejsce zimną wodę, aby lekko schłodzić jajko i zatrzymać proces gotowania.
  4. Schłodzone jajko osusz i obierz. Następnie przełóż na talerz lub połącz z pozostałymi składnikami posiłku.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: danie jajeczne jak zrobić, jak długo gotować jajka perliczki, jajka perliczki jak gotować, jaja perlicze ile gotować, jajka perliczki jak się gotuje, jaja perlicze przepisy, jaja perlicze jak zrobić, w czym ugotować jaja perlicze, ugotowane jaja perlicze, jaja perlicze gotowane, jaja perlicze na miękko jak zrobić, jaja perliczki gotowanie, jaja perliczki gotowanie wskazówki, gotowane jajko perliczki ile wody, jajko perliczki na ciepło, przepis na jaja perliczki, przepis na gotowane jajko perliczki, przepis na jaja perliczki, jajko perliczki z wody, instrukcja gotowania jaja perliczki, jajka perliczki w czym zrobić, przepis na gotowane jajka perlicze, jak przyrządzić jaja perlicze, jajka perlicze jak gotować, jajko perlicze jak zrobić

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze