Jak ugotować makaron? Prosty przewodnik do różnych rodzajów

Makaron to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do dań. Jak ugotować makaron żeby był idealnie miękki ale nie rozgotowany? Poznaj najprostsze wskazówki jak gotować makaron krok po kroku.
Makaron to jeden z najchętniej wybieranych produktów zbożowych na świecie. Powstaje z mąki (najczęściej pszennej durum) i wody, czasem z dodatkiem jaj. Różnorodność jego form jest ogromna, od cienkich nitek, przez świderki, kokardki, wstążki aż po grube rurki czy nadziewane formy jak ravioli.
Do produkcji makaronów używa się najczęściej semoliny, czyli mąki lub kaszki z twardej pszenicy durum. Charakteryzuje się ona wysoką zawartością białka i glutenu, dzięki czemu makaron po ugotowaniu zachowuje odpowiednią sprężystość i strukturę. Czasami wykorzystuje się również tzw. mąkę makaronową, która także ma zwiększoną zawartość glutenu w porównaniu do klasycznej mąki do wypieków.
Makaron przed spożyciem wymaga obróbki cieplnej. Standardowy czas gotowania wynosi od 3 do 12 minut i zależy od grubości, kształtu oraz rodzaju ciasta. Najczęściej gotuje się go w osolonej wodzie, aż stanie się al dente, czyli lekko twardy podczas gryzienia. Jeśli wolisz bardziej miękki makaron, wystarczy wydłużyć czas gotowania o 1–2 minuty.
Wyjątek stanowią makarony skrobiowe, np. ryżowe czy z fasoli mung, które czasem wystarczy tylko zalać gorącą wodą lub bardzo krótko gotować.
Makaron to nie tylko baza klasycznych dań obiadowych. Można go wykorzystać w formie składnika zup, sałatek, zapiekanek, a także dań na słodko. Świetnie komponuje się z sosami warzywnymi, mięsnymi, serowymi i grzybowymi, a jego neutralny smak powoduje, że pasuje do wielu kuchni świata.
Pod względem wartości odżywczych makaron dostarcza głównie węglowodany złożone, ale zawiera także białko, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak cynk, magnez czy żelazo. Wersje pełnoziarniste są zdecydowanie bogatsze w błonnik pokarmowy i składniki mineralne, dlatego warto regularnie sięgać po ich różne odmiany.
Jak prawidłowo ugotować makaron? Poznaj prosty przepis jak gotować makaron!
Czas przygotowania: od 5 do 12 min
Kalorie: około 350 / 100 g przed ugotowaniem
Białko: 12 g
Węglowodany: 72 g
Tłuszcze: 2 g
Składniki na 1 porcję makaronu:
- Makaron
- Woda około 1 litr na 100 gramów suchego makaronu
- Sól
Przygotowanie makaronu:

Krok 1: Wlej wodę do dużego i wysokiego garnka – ilość powinna być w proporcji mniej więcej 1 litr na 100 g suchego makaronu. Po chwili dodaj trochę soli (około 1 łyżeczka na każdy litr wody). Zagotuj. Następnie wrzuć makaron. Przez pierwsze minuty dosyć często mieszaj i zadbaj o to aby makaron nie przykleił się do dna garnka. Później trochę zmniejsz ogień i mieszaj tylko co jakiś czas. Makaron gotuj w zależności od wielkości i rodzaju od 3 do 12 min – makarony świeże lub suche, szczególnie jajeczne oraz drobne (np. nitki czy ravioli) zwykle gotuje się około 3-5 min; bezjajeczne, suche oraz nieco większe (np. świderki czy muszelki) około 6-9 min; a grube (typu penne czy kokardki) około 9-12 min. Przed odcedzeniem wyciągnij jeden i sprawdź czy stopień ugotowania Ci odpowiada.

Krok 2: Gotowy makaron odcedź na cedzaku lub wyciągaj szczypcami / łyżką cedzakową.

Krok 3: Ugotowany makaron od razu połącz z pozostałymi składnikami posiłku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- post: jak ugotować makaron, jak prawidłowo ugotować makaron, jak dobrze ugotować makaron, jak gotować makaron al dente, jak się gotuje makaron, jak długo się gotuje makaron, gotowanie makaronu krok po kroku, jak ugotować makaron krok po kroku, jak ugotować makaron przepis, jak prawidłowo gotować makaron, makaron gotowanie, makaron przygotowanie przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
[…] 1: Ugotuj makaron (sprawdź przepis). W tym czasie przygotuj pozostałe […]
[…] 1: Ugotuj makaron (sprawdź przepis). W tym czasie przygotuj pozostałe […]