Menu
Przepisy / Śniadanie / Kolacja / Wielkanoc

Jajko zapiekane w awokado z boczkiem

Jajko zapiekane w awokado z boczkiem to pomysł na zdrowe śniadanie z jajek. Jak zrobić awokado z jajkiem? Poznaj przepis na jajko pieczone w awokado z boczkiem!

Jajko zapiekane w awokado z boczkiem to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek białkowo-tłuszczowy.
Awokado posiada wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Dostarcza sporo m.in. zdrowego tłuszczu, białka oraz witamin: A, z grupy B i C.
Jajka to bogate źródło pełnowartościowego białka. Białko to jest wzorcowe, czyli zawiera wszystkie aminokwasy, w tym również te niezbędne których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Dodatkowo jajko jest źródłem witamin A, D, E i K oraz z grupy B i wielu składników mineralnych. 
Boczek dostarcza organizmowi tłuszcz (w tym jednonienasycony), białko, witaminy (w tym nawet witaminy z grupy B) oraz niektóre minerały.
Jeśli wolisz jajko sadzone w awokado bez boczku– sprawdź przepis na jajko pieczone w awokado.
Jak zrobić jajko w awokado? Poznaj prosty przepis na jajko z awokado!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 448
Białko: 17 g
Węglowodany: 11 g
Tłuszcze: 35 g

Składniki na 1 porcję jajka zapiekanego w awokado z boczkiem:

  • Jajko kurze 2 małe sztuki (100 g)
  • Awokado 1 średnia sztuka (140 g)
  • Boczek 2 plastry (20 g)
  • Szczypiorek 1 łyżka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie jajka zapiekanego w awokado z boczkiem:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  2. Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Następnie usuń pestkę i delikatnie poszerz miejsca po pestce, wyciągając część miąższu łyżeczką. Wielkość wgłębień powinna odpowiadać wielkości jajek.
  3. Połówki awokado włóż skórką do dołu do naczynia żaroodpornego lub na blachę włożoną papierem do pieczenia.
  4. Do wgłębień po pestce wbij po jednym jajku. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  5. Włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 min. Wyciągnij, gdy białko całkowicie się zetnie. W tym. czasie przygotuj pozostałe składniki.
  6. Szczypiorek umyj, osusz i drobno pokrój.
  7. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  8. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż do zarumienienia, co chwilę mieszając.
  9. Awokado z jajkami wyłóż na talerz i posyp boczkiem oraz szczypiorkiem.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jajko zapiekane w awokado z boczkiem, jajko pieczone w awokado przepis, posiłki białkowo tłuszczowe przepisy, jaja pieczone w awokado, jajko pieczone w awokado kalorie, jajko z awokado przepisy, jajko w awokado przepis, jajko sadzone w awokado przepis, pieczone awokado z jajkiem, awokado z jajkiem zapiekane, awokado z jajkiem przepis, awokado z jajkiem i boczkiem, awokado zapiekane z jajkiem i boczkiem, przepis na awokado zapiekane z jajkiem, jajko sadzone na awokado, awokado pieczone z jajkiem, zapiekane awokado z jajkiem

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 47 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze