Kiszona kapusta
Kiszona kapusta jest niskokaloryczna, niezwykle wartościowa, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Jak ukisić kapustę? Poznaj przepis na kiszoną kapustę!
Kiszona kapusta to bardzo istotny element kuchni polskiej (w tym świątecznej)– jej intensywnego smaku nie da się niczym zastąpić. Na szczęście przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób. Potrzebna jest jedynie cierpliwość, ponieważ ukiszenie kapusty trwa średnio od 2 do 4 dni. Druga połowa grudnia to ostatni moment, aby przygotować kiszoną kapustę na święta.
Kiszoną kapustę można przygotować z kapusty białej, włoskiej lub czerwonej.
Kiszoną kapustę można jeść na surowo lub po obróbce termicznej, jako składnik wielu różnych posiłków np. kapusty z grzybami, kwaśnicy czy krokietów.
Kiszona kapusta to bogate źródło witaminy C, magnezu, żelaza, potasu i wapnia. Bardzo korzystnie wpływa na procesy trawienia i ogólne funkcjonowanie układ pokarmowego. Dodatkowo wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce oraz poprawia kondycję skóry.
Jak zrobić kiszoną kapustę? Poznaj prosty przepis na kiszoną kapustę!
Czas przygotowania: 5 min + czas kiszenia (2-4 dni)
Kalorie: 155
Białko: 11 g
Węglowodany: 27 g
Tłuszcze: 7 g
Składniki na 1 słoik kiszonej kapusty:
- Kapusta biała, włoska lub czerwona 1/4 średniej sztuki (300 g)
- Marchew 1 mała sztuka (80 g)
- Kminek / Ziele angielskie / Jałowiec opcjonalnie
- Sól
Przygotowanie kiszonej kapusty:
Krok 1: Kapustę umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki.
Krok 2: W misce umieść pokrojoną kapustę i sól (około 1 łyżkę). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
Krok 3: Po upływie wskazanego czasu, marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Do kapusty dodaj marchew i opcjonalnie przyprawy np. kminek, ziele angielskie, jałowiec lub inne. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4: Przełóż do wcześniej umytego i wyparzonego słoika. Każdą warstwę kapusty dokładnie ubijaj, dociskając czystą dłonią do dna. Słoik napełnij tylko do 3/4 wysokości, ponieważ kapusta zwiększy swoją objętość.
Krok 5: Przykryj pokrywką (lub ściereczką), ale nie dokręcaj i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 dni. Najlepiej ustawić słoik na tacy, w razie gdyby z kapusty wyciekł sok. Cała kapusta musi być przykryta sokiem.
Krok 6: Codziennie kilka razy dziennie dociskaj kapustę za pomocą drewnianego tłuczka, wałka lub czystej dłoni oraz przebijaj drewnianą pałeczką lub końcówką drewnianej łyżki do dna, aby odgazować kapustę (i uniknąć w ten sposób gorzkiego smaku kapusty oraz zepsucia). W czasie kiszenia kapusta nie może mieć kontaktu z metalem, dlatego pamiętaj aby nakłuwać i ugniatać ją jedynie drewnianymi przyrządami.
Krok 7: Po upływie 2-4 dni kapusta nadaje się do jedzenia. Jeśli chcesz ją bardziej ukisić– poczekaj jeszcze kilka dni. Gdy kapusta jest już odpowiednio ukiszona, zakręć słoik i przenieś w chłodniejsze miejsce np. do lodówki. Zużyj w ciągu kilku tygodni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak ukisić kapustę przepis, jak ukisić kapustę w słoiku, prosty przepis na kiszoną kapustę, prosty przepis na kiszenie kapusty, kiszona kapusta przepis, kapusta kiszona jak zrobić w domu, jak zrobić kiszoną kapustę w domu, jak zrobić kiszoną kapustę z marchewką, jak się robi kiszoną kapustę, przepis na kiszoną kapustę z marchewką, kapusta kiszona przepis, kapusta kiszona właściwości zalety, jak kisić kapustę prosty przepis, jak się kisi kapustę przepis, kiszona kapusta z marchewką przepis, kapusta kiszona z kminkiem przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
[…] kapusta sklepowa lub domowa (sprawdź przepis) 1 szklanka (200 […]
[…] kiszona sklepowa lub domowa (sprawdź przepis) 1 szklanka (200 […]
Nigdy się nie zastanawiałam jak się robi kiszoną kapustę. Zaskoczył mnie ten prosty przepis a jeszcze bardziej zaskoczyło mnie to jak wczoraj pierwszy raz zjadłam przygotowaną przez siebie domową kapustę. Wow!