Kokosowy muffin z awokado przepis

Kokosowy muffin z awokado

Domi Zaremba

Kokosowe muffiny z awokado to prosty i szybki fit deser z mlekiem kokosowym. Jak zrobić muffinki z awokado? Poznaj prosty przepis na muffinki z awokado!

Kokosowe muffiny z awokado to prosty i szybki w przygotowaniu deser z awokado i mleka kokosowego. Dodatkowo ten posiłek możesz przygotować w piekarniku lub mikrofalówce.
Muffiny z awokado są puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Można je jeść same lub z różnymi dodatkami np. sosem z odżywki białkowej, świeżymi owocami czy słodkimi jogurtami.
Awokado posiada wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Dostarcza m.in. sporo witaminy A, witamin z grupy B oraz C.
Jak zrobić muffiny z mlekiem kokosowym? Poznaj prosty przepis na muffinki z mlekiem kokosowym!


Czas przygotowania: 5 min (mikrofalówka) / 25 min (piekarnik)
Kalorie: 277
Białko: 6 g
Węglowodany: 41 g
Tłuszcze: 11 g

Składniki na kokosowego muffin’a z awokado:

  • Awokado 1/2 małej sztuki (35 g)
  • Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 1/2 szklanki lub 5 łyżek (50 g)
  • Mleko kokosowe (mleczko kokosowe) 2 łyżki (20 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol 3 łyżki (30 g)
  • Waniliowy aromat spożywczy
  • Woda

Przygotowanie kokosowego muffin’a z awokado:

Kokosowy muffin z awokado przepis

Krok 1: Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny/limonki, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Z pozostałej części wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Następnie pokrój w mniejsze kawałki.

Kokosowy muffin z awokado przepis

Krok 2: Umieść awokado w pojemniku do blendera. Dodaj mleko kokosowe, mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego i odrobinę wody (kilka łyżek). Zblenduj na gęstą, jednolitą masę.

Kokosowy muffin z awokado przepis

Krok 3: Przełóż do małego naczynia żaroodpornego, kokilki lub foremki na muffiny (do 3/4 wysokości naczynia). Wygładź z góry. 
MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą włóż do mikrofalówki na około 2-3 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia. Wyciągnij muffina, gdy urośnie i będzie suchy z wierzchu. 
PIEKARNIK: Naczynie z masą włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 20-30 min. Wyciągnij muffina, gdy urośnie i się zarumieni.

    Kokosowy muffin z awokado przepis

    Krok 4: Zjedz na ciepło lub na zimno. 


      Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
      – porady dietetyczne
      – przepisy na śniadanie
      – przepisy na obiad
      – przepisy na kolacje
      – przepisy na przekąski
      – przepisy na desery

      Powiązane zagadnienia- posiłek: deser z awokado i mleka kokosowego, deser z mlekiem kokosowym, muffiny z awokado, muffinki z awokado, jak zrobić muffiny z mlekiem kokosowym, przepis na babeczki z mlekiem kokosowym, przepis na babeczki z mleka kokosowego, jak zrobić muffinki z awokado, weganskie zielone muffiny, przepis na muffinki z awokado, awokado mleko kokosowe

      Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


      Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

      5 47 Liczba ocen
      Ocena
      Subskrybuj
      Powiadom o
      guest

      1 Komentarz
      Informacje zwrotne w treści
      Wyświetl wszystkie komentarze
      Oliwia

      Te muffiny są fantastyczne! Polecam

      Wcześniejszy wpis Następny wpis