Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora to prosty pomysł na wegetariański obiad. Jak zrobić kotlety z kalafiora? Poznaj prosty przepis na kotlety z kalafiora i jajek!
Kotlety z kalafiora to pyszne i zdrowe danie wegetariańskie, inspirowane tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej.
Kotlety z kalafiora świetnie smakują same, z różnymi dodatkami np. sosami czy sałatkami oraz jako element większych dań zawierających np. pieczywo, ryż czy ziemniaki.
Kalafior jest źródłem m.in. węglowodanów, błonnika, potasu, wapnia, kwasu foliowego, witaminy K czy witaminy C.
Płatki owsiane są dostatnie w m.in. błonnik, białko, aminokwasy i witaminy z grupy B. Dzięki zawartości witaminy B1, magnezu oraz kwasu pantotenowego korzystnie wpływają na układ nerwowy i działają antystresowo. A dzięki zawartości m.in beta-glukanów zwiększają odporność organizmu.
Jeśli lubisz kotlety z kalafiora– sprawdź również przepis na pieczone kotlety z kalafiora i marchewki.
Jak zrobić kotlety z kalafiora i jajek? Poznaj prosty przepis na kotlety z kalafiora!
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 465
Białko: 17 g
Węglowodany: 65 g
Tłuszcze: 18 g
Składniki na kotlety z kalafiora (około 5-8 sztuk):
- Kalafior 1/2 małej sztuki (200 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 5 łyżek (50 g)
- Płatki owsiane 2 łyżki (20 g)
- Cebula 1 mała sztuka (30 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Olej do smażenia 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Pieprz
- Chilli
- Wędzona słodka papryka
- Curry
Przygotowanie kotletów z kalafiora:
Krok 1: Kalafiora ugotuj do średniej miękkości (sprawdź przepis). W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 2: Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ugotowanego kalafiora umieść w misce i rozgnieć widelcem (masa nie powinna być zbyt gładka). Odstaw do ostudzenia. Do ostudzonej masy kalafiorowej dodaj cebulę, czosnek, płatki owsiane i 4 łyżki mąki (resztę zostaw do obtoczenia). Wbij jajko (jeśli masa nie będzie odpowiednio przestudzona to białko się zetnie) i dopraw do smaku solą, pieprzem, chilli, wędzoną słodką papryką i curry. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia. W razie potrzeby dolej odrobinę wody w trakcie wyrabiania masy, aby była odpowiednio klejąca.
Krok 3: Na płaski talerz wysyp resztę mąki. Równomiernie ją rozprowadź po powierzchni. Olej rozgrzej na nieprzywierającej patelni. Formuj zwilżonymi dłońmi małe, spłaszczone kotlety, dokładnie obtaczaj je w mące i od razu delikatnie przekładaj na rozgrzaną patelnię (zachowuj odstęp między każdą sztuką). Smaż kotlety (pod przykryciem) do zarumienienia z dwóch stron, czyli po około 2-4 min (czas dostosuj do grubości kotletów, tak aby całe były odpowiednio wysmażone).
Krok 4: Delikatnie wyłóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kotlety z kalafiora przepis, jak zrobić kotlety z kalafiora, kotlety kalafiorowe, kotlet z kalafiora i jajka, mielone z kalafiora, przepis na kotlety z kalafiora i jajek, kotlety mielone z kalafiora i jajka, kotlety kalafior jajko, kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce, mielone z kalafiora przepis, przepis na kotlety z kalafiora
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
beznadziejny przepis ! tak zepsuć kaloriami kalafiora