Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja / Wigilia i Święta / Wielkanoc

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to prosty w przygotowaniu popularny posiłek kuchni polskiej. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Poznaj nasz łatwy przepis!

Krokiety z kapustą i grzybami to prosty w przygotowaniu posiłek, który zachwyca chrupiącą skórką oraz pysznym wnętrzem. Krokiety to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Świetnie smakują jako pojedynczy posiłek lub jako dodatek do zup np. do czerwonego barszczu.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu tradycyjne posiłki w różnych smakach, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 2 godz 20 min + czas moczenia grzybów
Kalorie: 424
Białko: 20 g
Węglowodany: 58 g
Tłuszcze: 12 g

Składniki na 1 porcję krokietów z kapustą i grzybami (4-6 sztuk):

  • Farsz sprawdź przepis (połowa porcji)
    • Grzyby suszone mix 1/2 garści (5 g)
    • Kapusta kiszona (sprawdź przepis) 1/2 szklanki (100 g)
    • Cebula biała 1/2 małej sztuki (50 g)
    • Liść laurowy
    • Pieprz
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki (50 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (5 g)
  • Mleko 2% 1/4 szklanki (60 g)
  • Bułka tarta 1 łyżka (10 g)
  • Białko jaja kurzego 1 sztuka (30 g)
  • Sól
  • Słodka wędzona papryka
  • Kurkuma
  • Ostra papryka
  • Pieprz

Przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami:

  1. W misce umieść mleko, mąkę i szczyptę soli. Wbij jajko i dolej trochę wody- około 1/3 szklanki (ilość wody dostosuj tak, aby ciasto było lejące i gładkie). Dokładnie wymieszaj (najlepiej ręczną trzepaczką lub mikserem) do uzyskania masy o jednolitej konsystencji (bez grudek). 
  2. Mocno rozgrzej nieprzywierającą patelnię. 
  3. Rozgrzewaj niewielkie ilości oleju na patelni, aby wysmażyć 1 naleśnika (trochę oleju zostaw do smażenia krokietów na koniec). 
  4. Wylej niewielką ilości ciasta na środek patelni, następnie podnieś patelnię znad ognia i szybkim kulistym ruchem rozprowadź ciasto po całej powierzchni. 
  5. Naleśnika przewróć szpatułką na drugą stronę po około 2 min (gdy ciasto stężeje i pojawią się pod spodem delikatne pęcherzyki powietrza). Na drugiej stronie smaż naleśnika nieco krócej. 
  6. Gotowego naleśnika przełóż na talerz. 
  7. W ten sam sposób przygotowuj kolejne naleśniki, do momentu zużycia całego ciasta. 
  8. Na naleśnikach równomiernie rozłóż farsz z kapusty i grzybów. W każdym naleśniku z farszem, delikatnie złóż boki do środka i zwiń go.
  9. W jednej miseczce umieść bułkę tartą i swoje ulubione przyprawy (np. słodką wędzoną paprykę, kurkumę, ostrą paprykę, pieprz). Dokładnie wymieszaj.
  10. Do drugiej miseczki wbij białko i roztrzep je widelcem. 
  11. Krokiety naprzemiennie obtaczaj w białku i bułce, do momentu aż cała zawartość obu miseczek znajdzie się na każdej sztuce. 
  12. Na patelni rozgrzej olej i usmaż krokiety po parę minut z dwóch stron, aż do uzyskania rumianego koloru.

Będzie nam bardzo miło jeśli skorzystasz z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 30 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Uwielbiam krokiety! To taki nasz polski klasyk 🙂