Ten kurczak miodowo-musztardowy smakuje jak z dobrej restuaracji

Domi Zaremba
kurczak miodowo musztardowy przepis

Kurczak miodowo-musztardowy to wyśmienite danie z piersi kurczaka. Jak zrobić kurczaka na patelni? Sprawdź przepis na kurczaka w miodzie i musztardzie!

Kurczak miodowo-musztardowy to prosty, a jednocześnie niezwykle aromatyczny sposób na przygotowanie mięsa drobiowego. Idealnie sprawdza się zarówno na szybki obiad, jak i danie do lunch boxa. Łączy w sobie słodycz miodu i wyrazistość musztardy, więc tworzy smak, który świetnie komponuje się z różnymi dodatkami.

To danie z kurczaka możesz podać z gotowanymi warzywami, sałatkami, kaszą, ryżem, pieczonymi batatami, a nawet użyć w formie dodatku do kanapki, np. z sałatą i świeżym ogórkiem. Świetnie smakuje także z jogurtowymi sosami, salsami lub dipami.

Mięso z kurczaka dostarcza wysokiej jakości białko, które wspiera regenerację mięśni, syci na długo i pomaga kontrolować apetyt. Jest też źródłem witamin z grupy B, żelaza i cynku, czyli pierwiastków ważnych dla odporności i metabolizmu. To uniwersalna propozycja, która łączy szybkość przygotowania z walorami odżywczymi.
Jak zrobić kurczaka na patelni? Poznaj prosty przepis na kurczaka z patelni!


Czas przygotowania: 12 min + czas marynowania
Kalorie: 392
Białko: 56 g
Węglowodany: 14 g
Tłuszcze: 12 g

Składniki na kurczaka miodowo-musztardowego:

  • Pierś z kurczaka – 1 duży filet (250 g)
  • Musztarda – 1 łyżka (15 g)
  • Miód – 1 łyżka (15 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Cynamon
  • Słodka papryka
  • Chilli

Przygotowanie kurczaka miodowo-musztardowego:

kurczak miodowo musztardowy
Przygotowuję marynatę.

Krok 1: W miseczce umieść musztardę, oliwę i miód. Dopraw szczyptą soli, pieprzu, cynamonu, słodkiej papryki i chilli. Dokładnie wymieszaj.  

Kurczak miodowo-musztardowy przepis
Mięso kroję i obtaczam w marynacie.

Krok 2: Pierś z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Mięso włóż do naczynia z marynatą i dokładnie obtocz każdy kawałek. Odstaw na minimum 15 min, a najlepiej na około 1 godzinę. 

kurczak miodowo musztardowy 1
Smażę mięso.

Krok 3: Rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu. Po chwili wrzuć mięso. Smaż przez około 5-10 min (w zależności od wielkości kawałków), co chwilę mieszając. Pilnuj, aby nie przypalić. W razie potrzeby zmniejsz ogień.

Kurczak miodowo-musztardowy przepis
Przekładam gotowe danie na talerz.

Krok 4: Przełóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: posiłek bogaty w białko, kurczak w miodzie i musztardzie przepis, kurczak w miodzie i musztardzie z patelni, jak zrobić kurczaka na patelni, jak zrobić kawałki kurczaka na patelni, jak zrobić pierś kurczaka na patelni, przepis na kurczaka z patelni, obiad z dużą ilością białka, przepis na pierś z kurczaka w miodzie i musztardzie, pomysł na kurczaka, przepisy z kurczaka, przepisy pierś z kurczaka fit, kurczak z patelni kcal, pomysł na obiad z kurczaka, przepis na obiad z fileta kurczaka, kurczak miodowo musztardowy, danie z piersi kurczaka

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 9 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis