Menu
Przepisy / Śniadanie / Deser / Przekąska

Kvarg z ziarnami i żurawiną

Kvarg z ziarnami i żurawiną to kremowa i delikatna w smaku przekąska wysokobiałkowa. Jak zrobić szybki deser na zimno? Poznaj przepis na deser z kvargu!

Kvarg z ziarnami i żurawiną to pyszne i bardzo szybkie danie na słodko.
Jogurt z dodatkami to świetny pomysł na pożywne śniadanie lub zdrowy deser w ciągu dnia.
Kvarg to gęsty, kremowy jogurt/serek typu skandynawskiego z wysoką zawartością białka i wapnia. Dodatkowo dobroczynnie wpływa na mikrobiom jelitowywzmacnia odporność organizmuwspomaga koncentracjępamięć, a także zapewnia lepsze samopoczucie.
Żurawina to niewielki, wieloletni krzew zimozielony. Po zebraniu owoców z krzewu, są one poddawane procesowi suszenia, dzięki czemu mogą być dłużej przechowywane, a do tego koncentracji ulega zawartość pozytywnych składników odżywczych. Suszenie owoców to bardzo dobra propozycja na konserwację owoców.
Suszona żurawina bogata jest w błonnik i antyoksydanty. Jest źródłem witamin C, E, z grupy B, kwasu benzoesowego i flawonoidów, a także minerałów takich jak cynk, potas, fosfor, wapń, magnez i jod. Moc żurawiny znana jest przede wszystkim z tego, że przeciwdziała infekcjom dróg moczowych, a chronić może nawet przed rozwojem niektórych rodzajów nowotworów.
Co zrobić z kvargu? Poznaj prosty przepis na szybki deser na zimno!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 253
Białko: 23 g
Węglowodany: 24 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na 1 porcję kvargu z ziarnami i żurawiną:

  • Jogurt kvarg smakowy 1 opakowanie (200 g)
  • Słonecznik łuskany 1 łyżeczka (5 g)
  • Pestki dyni łuskane 1 łyżeczka (5 g)
  • Siemię lniane 1 łyżeczka (5 g)
  • Żurawina suszona 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie kvargu z ziarnami i żurawiną:

  1. Na patelni umieść słonecznik, pestki dyni i siemię lniane. Upraż do zarumienienia. Co chwilę potrząsaj patelnią, aby ziarna się nie przypaliły. Odstaw.
  2. W miseczce umieść smakowy jogurt, ziarna i żurawinę. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: deser wysokobiałkowy, deser fit na jogurcie, szybki kremowy deser, szybki deser na zimno bez pieczenia, deser z jogurtu, jogurtowy deser, kvarg na deser, niskokaloryczny deser na szybko, jak zrobić szybką słodką przekąskę, dietetyczne śniadanie na zimno, keto śniadanie na zimno, keto deser na zimno, słodka przekąska keto, co jeść na keto przepisy, deser bez pieczenia fit, zdrowa przekąska na słodko, zdrowy deser przepis, pomysł na śniadanie na słodko, pomysły na śniadanie keto, śniadanie białkowe pomysły, przepis na białkowy deser, jogurt na śniadanie przepis, keto śniadanie na szybko, deser z żurawiną, przepis na deser wegetariański

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze