Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Lawasz z ajwarem i fasolą

Lawasz z ajwarem i fasolą to wyjątkowe i oryginalne w smaku danie z lawaszem. Z czym jeść lawasz? Poznaj prosty przepis z lawaszem!

Lawasz z ajwarem i fasolą to bardzo smaczne i pożywne danie bez mięsa. Chrupiący placek z sosem paprykowym to świetny pomysł na obiad lub kolację na ciepło. A co niezwykle istotne– jest naprawdę prosty z przygotowaniu.
Lawasz to ormiański chleb w kształcie płaskiego placka. Tradycyjny lawasz wypieka się w glinianym piecu, a ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, wody i soli. Lawasz idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju farszów– mięsnych, warzywnych czy serowych. Można jeść lawasz niczym kanapkę, można go faszerować, a następnie grillować, smażyć lub zapiekać. Możliwości jest nieskończenie wiele.
Ajwar to pasta ze smażonej/pieczonej papryki. Jest podstawą kuchni bałkańskiej, gdzie używa się jej do pieczywa, a także jako dodatek do mięs i ryb. Papryka będąca głównym składnikiem ajwaru jest dobrym źródłem witaminy C i karotenoidów, w tym beta-karotenu. Pasta z papryki zawiera również naturalne przeciwutleniacze oraz błonnik pokarmowy, a ponadto jest produktem niskokalorycznym. Najwięcej składników odżywczych będzie posiadała pasta ajvar przygotowana samodzielnie.
Jak zawinąć lawasz? Poznaj prosty przepis na lawasz z ajwarem i fasolą!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 413
Białko: 18 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcze: 14 g

Składniki na 1 lawasz z ajwarem i fasolą:

  • Lawasz 1 placek (60 g)
  • Ajwar sklepowy lub domowy (sprawdź przepis) 3 łyżki (60 g)
  • Fasola biała konserwowa 1/4 opakowania (60 g)
  • Ser żółty 1 kawałek lub 2 plastry (30 g)
  • Szpinak 1 garść (20 g)

Przygotowanie lawasza z ajwarem i fasolą:

  1. Ser żółty zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
  2. Fasolę odcedź z zalewy.
  3. Lawasz równomiernie posmaruj ajwarem. Następnie na połowie rozłóż ser, fasolę i umyty oraz osuszony szpinak. Złóż na pół i delikatnie dociśnij.
  4. Rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu.
  5. Lawasz ostrożnie przełóż na rozgrzaną patelnię. Smaż na małym ogniu do delikatnego stwardnienia i zarumienienia placka oraz rozpuszczenia sera, czyli przez około 2-4 min na każdą stronę. Pilnuj, aby nie przypalić placka.
  6. Następnie wyłóż na deskę do krojenia i przekrój na pół.
  7. Przełóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: z czym jeść chleb lawasz, danie wegetariańskie na ciepło, przepis z lawaszem i pastą z paryki, lawasz z czym zrobić, chleb ormiańki z czym jeść, sos ajvar z czym jeść, lawasz z serem żółtym, ormiański chleb z czym jeść, czym nadziewać lawasz, danie wege na ciepło, pasta paprykowa do czego używać, dania z białą fasolą konserwową, proste dania z ajvarem, do czego wykorzystać ajwar, faszerowany lawasz, lawasz pomysł na kolację, lawasz przepisy fit, przepis na lawasz z nadzieniem, lawasz na ciepło, obiad bez mięsa na szybko, kolacja na ciepło fit, lawasz fit przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze