Menu
Przepisy / Śniadanie / Obiad / Kolacja

Makaron z jajkiem

Makaron z jajkiem i jogurtem to proste danie z makaronem bez mięsa. Jak zrobić makaron z jajkiem? Poznaj łatwy przepis na makaron z jogurtem naturalnym!

Makaron z jajkiem i jogurtem skyr to bardzo proste i szybkie danie z makaronem bez mięsa.
Makaron z jajkiem jest pożywny, zdrowy i naprawdę pyszny. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko: makaron, jajko, jogurt i olej lub masło.
Ja ten posiłek doprawiam tylko solą, ale możesz dodać jeszcze inne przyprawy np. pieprz, curry, kurkumę itp.
Jajka to bogate źródło pełnowartościowego białka. Białko to jest wzorcowe, czyli zawiera wszystkie aminokwasy. Dodatkowo jajko jest świetnym źródłem wielu witamin m.in.: A, z grupy B, D, E i K oraz wielu składników mineralnych. 
Jajko zawiera wszystkie aminokwasy, w tym te niezbędne, których nasz organizm sam nie potrafi wyprodukować. Dodatkowo w żółtku zawarta jest m.in. luteina i beta-karoten, które bardzo korzystnie wpływają na organizm np. poprzez poprawienie widzenia i ochronę oczu przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Jogurt naturalny typu skyr stanowi doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka i wapnia. Dodatkowo dobroczynnie wpływa na mikrobiom jelitowy, a co za tym idzie wzmacnia odporność organizmu.
Jeśli lubisz szybkie dania z makaronem– sprawdź również przepis na makaron z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Jak zrobić makaron z jajkiem? Poznaj prosty przepis na makaron z jajkiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 308
Białko: 19 g
Węglowodany: 36 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję makaronu z jajkiem:

  • Makaron (np. pszenny lub kukurydziany) 1 porcja (50 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Jogurt naturalny skyr 1/3 opakowania (50 g)
  • Olej / Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól

Przygotowanie makaronu z jajkiem:

  1. Ugotuj makaron (sprawdź przepis). W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  2. Jajko umyj i sparz wrzątkiem przez 10 sekund.
  3. Do wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera wbij jajko. Dodaj jogurt i dopraw do smaku solą. Wymieszaj mikserem lub trzepaczką kuchenną/widelcem, aż do otrzymania jednolitej masy.
  4. Na patelni rozgrzej olej/masło. Po chwili wrzuć odcedzony makaron. Smaż przez kilka minut, aż do zarumienienia. Cały czas mieszaj.
  5. Zdejmij z ognia i dodaj ubite jajko. Dokładnie wymieszaj. Jajko nie powinno się całkowicie ściąć, a jedynie delikatnie zgęstnieć i oblepić makaron.  
  6. Przełóż na talerz. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: makaron z jajkiem przepis, makaron z jajkiem na patelni, makaron smażony z jajkiem, makaron jajka przepisy, jak zrobić makaron z jajkiem, danie z makaronem na szybko, danie z makaronu na obiad, przepis na makaron z jajkami, makaron jajko, makaron ze skyrem, makaron jogurt naturalny

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 47 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze