Tak prosty, że aż trudno uwierzyć, jak dobrze smakuje

Makaron z jajkiem i jogurtem to proste danie z makaronem bez mięsa. Jak zrobić makaron z jajkiem? Poznaj łatwy przepis na makaron z jogurtem naturalnym!
Makaron z jajkiem to jedno z tych dań, które udowadniają, że proste składniki mogą stworzyć naprawdę wartościowy i smaczny posiłek. Ten posiłek jest bez mięsa, bez skomplikowanego gotowania, za to z konkretną dawką białka i witamin. To świetna propozycja na szybki obiad lub kolację, gdy chcesz zjeść coś ciepłego, sycącego i odżywczego, ale nie masz czasu ani siły na długie stanie przy kuchni.
W tym przepisie bazujemy tylko na kilku składnikach: makaronie, jajku, jogurcie skyr i odrobinie tłuszczu, może to być oliwa, masło klarowane albo olej rzepakowy. Ja doprawiam całość jedynie solą, ale możesz dodać pieprz, curry, kurkumę lub płatki chilli, wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Zaskoczy Cię, jak dobrze komponują się te proste składniki.
Jajko to jedno z najbardziej odżywczych produktów, jakie możesz mieć w kuchni. Dostarcza pełnowartościowe białko, zawiera wszystkie aminokwasy, w tym te, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Jest też źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, a żółtko zawiera luteinę i beta-karoten, które wspierają wzrok i pomagają chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Z kolei jogurt typu skyr to naturalne źródło białka o bardzo dobrej przyswajalności, a przy tym zawiera mniej tłuszczu niż klasyczne jogurty. Dostarcza wapń, wspiera mikrobiom jelitowy i ma pozytywny wpływ na odporność. W połączeniu z jajkiem tworzy kremowy, delikatny sos, który idealnie otula makaron.
To danie można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, zapakować do lunch boxa albo przygotować z makaronem pełnoziarnistym, by dodać jeszcze więcej błonnika.
Jeśli lubisz szybkie dania z makaronem – sprawdź również nasz przepis na makaron z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Jak zrobić makaron z jajkiem? Poznaj prosty przepis na makaron bez mięsa!
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 308
Białko: 19 g
Węglowodany: 36 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na makaron z jajkiem:
- Makaron (np. pszenny lub kukurydziany) – 1 porcja (50 g)
- Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
- Jogurt naturalny skyr – 1/3 opakowania (50 g)
- Olej / Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
Przygotowanie makaronu z jajkiem:

Krok 1: Wskazówki jak gotować makaron. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Krok 2: Jajko umyj i sparz wrzątkiem przez 10 sekund.

Krok 3: Do wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera wbij jajko. Dodaj jogurt i dopraw do smaku solą. Wymieszaj mikserem lub trzepaczką kuchenną/widelcem, aż do otrzymania jednolitej masy.

Krok 4: Na patelni rozgrzej olej/masło. Po chwili wrzuć odcedzony makaron. Smaż przez kilka minut, aż do zarumienienia. Cały czas mieszaj.

Krok 5: Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ubite jajko. Dokładnie wymieszaj. Jajko nie powinno się całkowicie ściąć, a jedynie delikatnie zgęstnieć i oblepić makaron.

Krok 6: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: makaron z jajkiem przepis, makaron z jajkiem na patelni, makaron smażony z jajkiem, makaron jajka przepisy, jak zrobić makaron z jajkiem, danie z makaronem na szybko, danie z makaronu na obiad, przepis na makaron z jajkami, makaron jajko, makaron ze skyrem, makaron jogurt naturalny
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: