Menu
Przepisy / Deser

Orzeszki ziemne w czekoladzie

Orzechy w gorzkiej czekoladzie to świetny pomysł na zdrowy i smaczny deser. Jak zrobić orzeszki ziemne w czekoladzie? Sprawdź!

Orzechy ziemne to świetne źródło białka, zdrowych tłuszczów jedno- i wielonienasyconych, antyoksydantów, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. 
Fistaszki zawierają najwięcej białka oraz witaminy B3 ze wszystkich orzechów. Ze względu na tak wysoką zawartość białka szczególnie zalecane są w diecie wegańskiej. A witamina B3 dodatkowo świetnie wspomaga układ nerwowy, czyli m.in. łagodzi stres, ułatwia zasypianie, niweluje ciągłe zmęczenie i osłabienie.
Więcej przepisów na zdrowe i dietetyczne desery znajdziesz w naszej aplikacji MyProportion

Orzechy arachidowe są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi. Warto wiedzieć, że prażone orzeszki ziemne łatwiej niż surowe wywołują reakcje alergiczne.
Orzeszki ziemne dostarczają 567 kcal w 100 g.

Czas przygotowania: 5 min + czas chłodzenia
Kalorie: 371
Białko: 15 g
Węglowodany: 14 g
Tłuszcze: 29 g

Składniki na 1 porcję orzeszków ziemnych w czekoladzie:

  • Czekolada gorzka 65% 4 kostki (20 g)
  • Orzeszki ziemne (fistaszki, orzechy arachidowe) 3 łyżki (45 g)
  • Słodzik erytrytol 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie orzeszków ziemnych w czekoladzie:

  1. Orzechy upraż przez chwilę na suchej patelni (często nią potrząsaj, by orzechy się nie przypaliły).
  2. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej tzn. nalej wrzącą wodę do większego naczynia, a w mniejszym naczyniu umieść czekoladę. Następnie mniejsze naczynie włóż do większego naczynia z gorącą wodą. Co jakiś czas mieszaj czekoladę, aby doprowadzić do jej rozpuszczenia. Opcjonalnie dodaj do czekolady erytrytol, jeśli chcesz uzyskać słodszy smak.
  3. Uprażone orzechy zamocz w płynnej czekoladzie. Możesz zamaczać je pojedynczo lub wszystkie na raz.
  4. Zatopione w czekoladzie orzechy rozłóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Rozkładaj je pojedynczo lub po kilka razem. Włóż do lodówki na około 10-15 min, aby czekolada stężała. 
  5. Orzechy są gotowe do jedzenia od razu, gdy czekolada zastygnie.

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 13 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze