Menu
Deser / Przepisy

Orzeszki ziemne w czekoladzie

Orzechy w gorzkiej czekoladzie to świetny pomysł na zdrowy i smaczny deser. Jak zrobić orzeszki ziemne w czekoladzie? Sprawdź!

Orzechy ziemne to świetne źródło białka, zdrowych tłuszczów jedno- i wielonienasyconych, antyoksydantów, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. 
Fistaszki zawierają najwięcej białka oraz witaminy B3 ze wszystkich orzechów. Ze względu na tak wysoką zawartość białka szczególnie zalecane są w diecie wegańskiej. A witamina B3 dodatkowo świetnie wspomaga układ nerwowy, czyli m.in. łagodzi stres, ułatwia zasypianie, niweluje ciągłe zmęczenie i osłabienie.
Więcej przepisów na zdrowe i dietetyczne desery znajdziesz w naszej aplikacji MyProportion

Orzeszki ziemne (fistaszki, orzechy arachidowe)
Orzeszki ziemne (fistaszki, orzechy arachidowe)

Orzechy arachidowe są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi. Warto wiedzieć, że prażone orzeszki ziemne łatwiej niż surowe wywołują reakcje alergiczne.
Orzeszki ziemne dostarczają 567 kcal w 100 g.

Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 421
Białko: 17 g
Węglowodany: 18 g
Tłuszcze: 32 g

Składniki na 1 porcję orzeszków ziemnych w czekoladzie:

  • Czekolada gorzka 65% około 5-6 kostek (30 g)
  • Orzeszki ziemne (fistaszki, orzechy arachidowe) 3 łyżki (45 g)
  • Słodzik erytrytol (opcjonalnie) 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie orzeszków ziemnych w czekoladzie:

  1. Orzechy upraż przez chwilę na suchej patelni, często nią potrząsając, by orzechy się nie przypaliły.
  2. Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej tzn. nalej wrzącą wodę do większego naczynia, a w mniejszym naczyniu umieść czekoladę. Następnie mniejsze naczynie włóż do większego naczynia z gorącą wodą. Co jakiś czas mieszaj czekoladę, aby doprowadzić do jej rozpuszczenia. Opcjonalnie dodaj do czekolady erytrytol, jeśli chcesz uzyskać słodszy smak.
  3. Uprażone orzechy zamocz w płynnej czekoladzie. Możesz zamaczać je pojedynczo lub kilka razem, w zależności od tego jaki efekt końcowy chcesz uzyskać. 
  4. Zatopione w czekoladzie orzechy przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub folią. Włóż do lodówki na około 10-15 min, aby czekolada stężała. 
  5. Orzechy są gotowe do jedzenia od razu, gdy czekolada zastygnie.

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!