Przekąska tak uniwersalna, że pasuje do wszystkiego i nigdy się nie nudzi

Domi Zaremba
Paluchy chlebowe przepis

Paluchy chlebowe to proste w przygotowaniu oraz naprawdę pyszne pieczywo domowe. Jak zrobić paluchy chlebowe? Poznaj prosty przepis na paluchy chlebowe!

Przekąska tak uniwersalna, że pasuje do wszystkiego i nigdy się nie nudzi? To właśnie domowe paluchy chlebowe. Proste w przygotowaniu, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, szybko stają się jedną z tych rzeczy, które zawsze warto mieć pod ręką. Zrobione z kilku podstawowych składników, czyli mąki, drożdży, oliwy i odrobiny soli, są świetnym przykładem na to, że w prostocie tkwi siła.

Paluchy chlebowe można podać dosłownie na setki sposobów. Idealnie komponują się z oliwą i ziołami, stanowią znakomity dodatek do dipów, sałatek i zup, a także sprawdzają się na urozmaicenie dań z większą ilością sosu. W wersji bardziej klasycznej są lekką przekąską na słono, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je np. sezamem, makiem czy ziołami prowansalskimi, które nadadzą im dodatkowy wyraz.

To pieczywo, które sprawdza się zawsze i wszędzie, czyli na imprezach jako przystawka, w codziennej kuchni w formie dodatku do obiadu, a nawet na szybką przekąskę do pracy. Dzięki zawartości węglowodanów dostarczają energię, a ich neutralny smak powoduje, że nie sposób się nimi znudzić.

Paluchy chlebowe to mała atrakcja kulinarna, która pokazuje, że nawet najprostsze wypieki mogą stać się elementem wielu posiłków i cieszyć się popularnością w każdej odsłonie. Raz przygotowane, trafiają do kategorii przekąsek, które po prostu zawsze się sprawdzają.

Jeśli lubisz proste przepisy na domowe pieczywo – sprawdź również przepis na chlebki naan.
Jak zrobić paluchy chlebowe w piekarniku? Poznaj prosty przepis na paluchy chlebowe z piekarnika!


Czas przygotowania: 30 min + czas wyrastania ciasta
Kalorie: 390
Białko: 10 g
Węglowodany: 76 g
Tłuszcze: 4 g

Składniki na paluchy chlebowe (około 8-12 sztuk):

  • Mąka pszenna – 10 łyżek lub 1 szklanka (100 g)
  • Oliwa z oliwek – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Drożdże suche (instant) / Drożdże świeże – 1 łyżeczka (3 g) / 1/10 opakowania (10 g)
  • Cukier – 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Woda
  • Sól

Przygotowanie paluchów chlebowych:

Paluchy chlebowe przepis
Przygotuj zaczyn

Krok 1: Przygotuj letnią wodę (około 100 g). W miseczce umieść trochę letniej wody (około 10-20 g), drożdże (instant lub pokruszone świeże) i cukier. Mieszaj i ucieraj do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10-15 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków. 

Paluchy chlebowe przepis
Wyrób ciasto

Krok 2: W misce umieść mąkę, oliwę, zaczyn, szczyptę soli i odrobinę ciepłej wody (10-20 g lub trochę więcej w zależności od potrzeby). Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta przez około 10 min, aż do otrzymania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto powinno być lekko klejące (jeśli będzie się za bardzo kleiło– dosyp trochę mąki, a jeśli będzie zbyt suche– dolej odrobinę wody w trakcie wyrabiania). Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 min w ciepłe miejsce np. ponownie do piekarnika.

Paluchy chlebowe przepis
Rozwałkuj ciasto

Krok 3: Po upływie wskazanego czasu ciasto zagnieć i przełóż na lekko obsypany mąką blat. Rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm.

Paluchy chlebowe przepis
Ciasto pokrój w paski i uformuj

Krok 4: Ciasto pokrój w paski o szerokości około 2-3 cm. Każdy pasek uformuj (np. skręć lub wyciągnij), aby nadać preferowany kształt paluchom.

Paluchy chlebowe przepis
Przełóż na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika

Krok 5: Uformowane paluchy przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowaj kilkucentymetrowy odstęp między każdym). Paluchy przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Paluchy włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 10-14 min (w zależności od mocy piekarnika i grubości paluchów). Pilnuj, aby się nie przypaliły. Wyciągnij z piekarnika, gdy będą zarumienione.

Paluchy chlebowe przepis
Wyciągnij gotowe paluchy

Krok 6: Zjedz na ciepło lub na zimno.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: paluchy chlebowe, jak zrobić paluchy chlebowe, dietetyczne paluchy chlebowe, paluchy chlebowe przepis, paluchy chlebowe kalorie, paluchy chlebowe kcal, paluchy chlebowe przepis z kaloriami, jak zrobić paluszki chlebowe, paluszki chlebowe przepis, przepis na paluchy chlebowe, domowe pieczywo blog, domowe pieczywo przepis, domowe pieczywo na grilla przepis, paluchy chlebowe dietetyczne, paluchy chlebowe prosty przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 40 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Aleksandra

Proste i bardzo smaczne, idealne jako przekąska lub dodatek do zup i sałatek 🤗

D108A677-582F-4DC5-B6EE-6DDB1F161983.jpeg
Wcześniejszy wpis Następny wpis