Menu
Przepisy / Śniadanie / Obiad / Deser / Kolacja

Czekoladowe risotto

Czekoladowe risotto to obłędnie pyszny posiłek. Łatwy i szybki w przygotowaniu fit posiłek na słodko. Jak zrobić czekoladowe risotto? Poznaj nasz dietetyczny przepis!

Zawsze lubiłam słodkie posiłki, ale nigdy nie odczuwałam jakiejś wielkiej potrzeby ich częstego jedzenia. A ostatnio mogłabym jeść posiłki tylko na słodko. Dlatego pewnie będzie się ich tu całkiem sporo w najbliższym czasie pojawiało.
Czekoladowe risotto idealnie nadaje się na śniadanie, obiad, deser lub kolację– to bardzo uniwersalny posiłek, który można zjeść o każdej porze dnia. Jest pyszne i słodkie, a przygotowuje się je tylko około 15 min.
Jest intensywnie czekoladowe mimo, że to przepis na dietetyczną wersję tego posiłku.
Ryż to produkt bardzo wartościowy, dlatego warto go regularnie spożywać. Dzięki swoim właściwościom szczególnie dobrze sprawdza się podczas odchudzania. Wszystkie ryże oprócz ryżu białego, uznawane są za dobre i wartościowe węglowodany.
Więcej przepisów na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu posiłki z każdego rodzaju diety znajdziesz w naszej aplikacji MyProportion

Czekoladowe risotto przepis
Ryż to produkt bardzo wartościowy, dlatego warto go regularnie spożywać

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 306
Białko: 9 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 6 g

Składniki na 1 porcję czekoladowego risotto:

  • Ryż basmati 5 łyżek (50 g)
  • Mleko 2% niecałe 1/2 szklanki (100 g)
  • Słodzik erytrytol 1 łyżeczka (5 g)
  • Czekolada gorzka 85% 2 kostki (10 g)
  • Kakao ciemne 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól

Przygotowanie czekoladowego risotto:

  1. Ryż dokładnie wypłucz na sicie pod bieżącą wodą.
  2. Przepłukany ryż umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 1:1 (woda:ryż). 
  3. Dodaj szczyptę soli, mleko, erytrytol i wymieszaj. Doprowadź do zagotowania i mocno zmniejsz ogień. 
  4. Gotuj pod przykryciem przez około 15 min na bardzo małym ogniu. Co chwilę mieszaj. Risotto będzie gotowe, gdy konsystencja znacznie zgęstnieje a ryż będzie miękki ale nie będzie się rozpadać. 
  5. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj czekoladę. A pod koniec gotowania kakao i dokładnie wymieszaj. 
  6. Przełóż na talerz.

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz