Pasta z awokado i pomidora
Pasta z awokado i pomidora to pyszne danie z awokado. Jak zrobić pastę z awokado? Poznaj prosty przepis na pastę z awokado z pomidorem!
Pasta z awokado i pomidora to kulinarna symfonia smaku, której głównymi bohaterami są dwa wyjątkowe składniki, pełne odżywczych właściwości.
Awokado, nazywane nie bez powodu “zielonym złotem”, jest źródłem zdrowych tłuszczów, witaminy K, E, C oraz błonnika. Jego kremowa konsystencja i delikatny, orzechowy smak doskonale komponują się z soczystością i lekko kwaskowatym akcentem świeżych pomidorów. Pomidory, z kolei, to prawdziwe skarbnice likopenu– przeciwutleniacza, który nie tylko nadaje im piękny, czerwony kolor, ale także wspomaga nasze zdrowie.
Ta wyjątkowa pasta z awokado jest tak wszechstronna, że pasuje niemal do wszystkiego! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, tostów czy wrapów. Można nią również urozmaicić sałatki, makarony czy pieczone warzywa. Dla tych, którzy poszukują prostych, ale efektownych rozwiązań na imprezę czy piknik, pasta z awokado z pomidorem podawana z chrupiącymi grzankami czy warzywami, będzie strzałem w dziesiątkę. Zanurzmy się więc w kulinarny świat pełen zdrowia i smaku, gdzie awokado spotyka pomidora w jednym, niezapomnianym daniu!
Jeśli wolisz pastę z awokado bez pomidora– sprawdź przepis na guacamole.
Jak zrobić pastę z awokado i pomidora? Poznaj prosty przepis na pastę z awokado!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 158
Białko: 3 g
Węglowodany: 12 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na 1 porcję pasty z awokado i pomidora:
- Awokado 1/2 średniej sztuki (70 g)
- Pomidor 1 mała sztuka (100 g)
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Ostra papryka
- Świeża kolendra opcjonalnie
Przygotowanie pasty z awokado i pomidora:
- Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół– połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Wyciągnij miąższ z połówki za pomocą łyżki. Miąższ rozgnieć widelcem.
- Pomidora umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę (usuń twarde, zielone części z środka).
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- W miseczce umieść awokado, pomidora i czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Skrop sokiem z cytryny. Opcjonalnie dodaj posiekaną świeżą kolendrę. Wymieszaj.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pasta awokado i pomidorami, pasta z awokado na kanapki, pasta z awokado z czosnkiem, pasta z awokado bez jajek, pasta z awokado kalorie, pasta z awokado przepis fit, przepis na pastę z awokado do chleba, jak zrobić pastę z awokado do chleba, jak zrobić pastę z awokado do kanapek, awokado pomidor czosnek
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: