Pesto z rukoli i słonecznika przepis

Pesto z rukoli i słonecznika

Domi Zaremba

Pesto z rukoli i słonecznika to zdrowy dodatek do posiłku. Jak zrobić dietetyczne pesto z rukoli i słonecznika? Poznaj prosty przepis na zielone pesto z rukoli!

Pesto z rukoli i słonecznika to szybki w przygotowaniu oraz niezwykle wartościowy dodatek do posiłków. Idealnie nadaje się do zjedzenia z np. pieczywem, makaronem, kaszami, sałatkami czy różnymi serami.
Słonecznik to doskonałe źródło między innymi witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, potasu i magnezu.
Czosnek ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz zapobiegające nadmiernej krzepliwości krwi. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, dzięki jego zdolności do powstrzymywania tworzenia cząsteczek kwasów tłuszczowych i nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczów w organizmie. Dodatkowo warzywo to wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi, dlatego świetnie się sprawdza w kuchni diabetyków oraz osób mających problem z wahaniami poziomu cukru.
Jeśli lubisz zielone pesto– sprawdź również przepis na pesto z natki pietruszki i migdałów.
Jak zrobić pesto z rukoli? Poznaj prosty przepis na pesto z rukoli i słonecznika!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 2 min
Kalorie: 261
Białko: 5 g
Węglowodany: 19 g
Tłuszcze: 18 g

Składniki na 1 porcję pesto z rukoli i słonecznika:

  • Rukola 2 garści (40 g)
  • Słonecznik łuskany 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Syrop z agawy lub inny 1 łyżka (15 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Rozmaryn
  • Woda

Przygotowanie pesto z rukoli i słonecznika:

  1. W pojemniku do blendera umieść umytą i osuszoną rukolę, słonecznik, obrany i pokrojony w mniejsze kawałki czosnek, syrop, oliwę oraz odrobinę wody (kilka łyżek). Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem. Zblenduj.
  2. Przełóż do wygodnego naczynia. Przechowuj w zamkniętym naczyniu w lodówce do 3-4 dni.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: pesto z rukoli przepis, pesto z rukoli kalorie, pesto z rukoli kcal, pesto rukola kalorie, pesto z rukoli i słonecznika przepis, zielone pesto przepis, jak zrobić pesto z rukoli, pesto przepis, rukolowe pesto sos, przepis na pesto z rukoli, jak zrobic pesto, domowe pesto z rukoli, pesto dietetyczne przepis, zielone pesto z rukoli, pesto rukola słonecznik

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis