Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Pieczone warzywa z sosem jogurtowym to dietetyczna sałatka na ciepło. Jak zrobić sałatkę z pieczonych warzyw? Poznaj prosty przepis na pieczone warzywa z sosem!
Pieczone warzywa z sosem jogurtowym to proste i szybkie w przygotowaniu danie wegetariańskie. Jest niezwykle uniwersalne i naprawdę pyszne.
Sałatka z pieczonych warzyw świetnie smakuje zarówno sama jak i z różnymi dodatkami np. ryżem, kaszą czy mięsem.
Do głównych właściwości cukinii można zaliczyć m.in. dużą zawartość witaminy B1, witaminy C, witaminy K, witaminy PP, magnezu, potasu i żelaza. Dodatkowo warto zaznaczyć, że należy do warzyw lekkostrawnych, odkwaszających i pozytywnie wpływających na proces trawienia.
Papryka to świetne źródło wielu witamin i minerałów, ale głównie słynie z dużej zawartości witaminy A, C i E oraz kwasu foliowego.
Jogurt naturalny typu skyr stanowi doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka i wapnia. Dodatkowo dobroczynnie wpływa na mikrobiom jelitowy, a co za tym idzie wzmacnia odporność organizmu.
Jeśli lubisz sałatki z pieczonych warzyw– sprawdź również przepis na pieczone warzywa z sosem balsamicznym.
Jak zrobić pieczone warzywa z sosem? Poznaj prosty przepis na sałatkę z pieczonych warzyw!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 306
Białko: 17 g
Węglowodany: 37 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na 1 porcję pieczonych warzyw z sosem jogurtowym:
- Cukinia 1/2 średniej sztuki (150 g)
- Pomidor 1 średnia sztuka (150 g)
- Papryka 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
- Jogurt naturalny skyr 2/3 opakowania (100 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Miód / Syrop z agawy lub inny 1 łyżeczka (10 g)
- Ocet balsamiczny 1 łyżka (10 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie pieczonych warzyw z sosem jogurtowym:
- Pomidora umyj, osusz i pokrój w ósemki.
- Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski (usuń części niejadalne).
- Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry.
- Cebulę obierz i pokrój w plastry.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym rozłóż pomidora, paprykę, cukinię, cebulę i czosnek. Skrop połową oliwy i dopraw do smaku solą.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz do miękkości, czyli przez około 15-20 min. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- W małym naczyniu umieść jogurt, resztę oliwy, ocet balsamiczny i miód/syrop. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Na talerzu rozłóż upieczone warzywa i sos.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pieczone warzywa w piekarniku, pieczone warzywa z sosem przepis, pieczone warzywa przepis, pieczone warzywa przepis na obiad, sałatka z pieczonych warzyw przepis, sałatka z pieczonych warzyw kalorie, warzywa z piekarnika przepis, warzywa pieczone w piekarniku przepis, pieczone warzywa w piekarniku ile czasu, pieczenie warzyw w piekarniku, sałatka na wielkanoc wege, salatka na wielkanoc fit, jak upiec warzywa w piekarniku, jak zrobić sałatkę z pieczonych warzyw, sałatka na ciepło na kolację, przepis na pieczone warzywa z sosem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: