kukurydziane placki bananowo marchewkowe przepis

Placki bananowe z marchewką

Domi Zaremba

Placki bananowe z marchewką to prosty fit posiłek na słodko z bananem. Jak zrobić placki z marchewką? Poznaj prosty przepis na dietetyczne placki z bananem!

Placki bananowe z marchewką to proste i szybkie w przygotowaniu zdrowe danie z bananem. Bezglutenowe placuszki bananowe są zdrowe, pożywne i naprawdę pyszne.
Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy: A, z grupy B, C, E i K; składniki mineralne: fosfor, magnez, potas i wapń oraz błonnik.
Marchew jest świetnym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Jak zrobić placki z marchewką? Poznaj prosty przepis na placki z bananem i marchewką!


Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 404
Białko: 13 g
Węglowodany: 62 g
Tłuszcze: 11 g

Składniki na placki bananowe z marchewką (około 6-10 sztuk):

  • Banan 1 średnia sztuka (100 g)
  • Marchew 1 średnia lub 2 małe sztuki (90 g)
  • Jogurt naturalny 3% 2 łyżki (50 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Mąka (np. kukurydziana lub ryżowa) 4 łyżki (40 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol 1 łyżeczka (10 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Olej 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie placków bananowych z marchewką:

kukurydziane placki bananowo marchewkowe

Krok 1: Banana umyj, obierz i rozgnieć widelcem. Warto w tym przepisie użyć mocno dojrzałego banana, który będzie znacznie słodszy (jeśli nie użyjesz takiego banana to możesz dodać trochę więcej słodzika). Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

    kukurydziane placki bananowo marchewkowe 2

    Krok 2: W miseczce umieść banana, marchew, jogurt, mąkę, słodzik i proszek do pieczenia. Wbij jajko i dokładnie mieszaj oraz ucieraj, aż do połączenia składników. 

    Kukurydziane placki bananowo-marchewkowe przepis

    Krok 3: Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozgrzewaj i rozprowadzaj na patelni niewielkie ilości oleju, aby wysmażyć po kilka placków. Wykładaj po 1 dużej łyżce ciasta (na 1 placek) i wygładzaj je z góry. Wszystkie placki smaż do lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia, czyli przez około 2-3 min na każdą stronę.

      kukurydziane placki bananowo marchewkowe 4

      Krok 4: Gotowe placki przekładaj na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.


        Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
        – porady dietetyczne
        – przepisy na śniadanie
        – przepisy na obiad
        – przepisy na kolacje
        – przepisy na przekąski
        – przepisy na desery

        Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić placki z bananem, placuszki z marchewką, placuszki bananowe fit, placuszki bananowe przepis, placuszki bananowe z marchewką, jak zrobić placuszki bananowe, jak zrobić placuszki z marchewką, jak zrobić placuszki z bananem, placki bananowe przepis, placki bezglutenowe z bananem, placki marchewkowe na słodko, bananowe placki bezglutenowe

        Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


        Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

        5 45 Liczba ocen
        Ocena
        Subskrybuj
        Powiadom o
        guest

        0 komentarzy
        Informacje zwrotne w treści
        Wyświetl wszystkie komentarze
        Wcześniejszy wpis Następny wpis