Nie potrzebujesz specjalnej płyty griddle, żeby zrobić te placki.

Placki griddle to proste i szybkie fit placki jogurtowe. Jak zrobić placki jogurtowe? Poznaj prosty przepis na placuszki w brytyjskim stylu!
Nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, by przygotować puszyste placki jak z brytyjskiej kawiarni. Te placuszki w stylu griddle wychodzą idealnie nawet na zwykłej patelni, a efekt potrafi zaskoczyć!
Placki griddle, choć brzmią egzotycznie to są jedną z tych prostych, domowych receptur, którą da się odtworzyć bez żadnych gadżetów. Klasycznie przygotowuje się je na specjalnej płycie grzewczej o nazwie griddle, która ma dużą, płaską powierzchnię i równomiernie rozprowadza ciepło. W USA i Wielkiej Brytanii to prawdziwa podstawa śniadaniowa. Ale jeśli nie masz takiej płyty to nic nie szkodzi. Zwykła patelnia spokojnie wystarczy, aby uzyskać równie pyszny efekt.
Te placuszki są miękkie, delikatne i bardzo uniwersalne. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Wystarczy zmienić dodatki, a z jednego przepisu możesz stworzyć zupełnie różne dania. Rano z dżemem kokosowym Kaya, świeżymi owocami, miodem lub masłem orzechowym. A później w formie bazy pod jajeczną pastę, wędliny, sery lub twarogowy krem z tuńczykiem.
To przepis na placuszki, do którego będziesz wracać nie tylko dlatego, że robi się go ekspresowo, ale też dlatego, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Wersja na patelni? Sprawdza się świetnie i to bez grama kompromisu w smaku.
Jeśli lubisz proste i szybkie placuszki z mąki – sprawdź również przepis na amerykańskie placki pancakes,
Jak zrobić placki griddle? Poznaj prosty przepis na placuszki griddle!
Czas przygotowania: 15 min + czas pęcznienia ciasta
Kalorie: 398
Białko: 15 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcze: 12 g
Składniki na placki griddle (około 4-6 sztuk):
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) – 7 łyżek (70 g)
- Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
- Jogurt naturalny 3% – 2 łyżki (50 g)
- Masło 83% / Masło klarowane (do ciasta) – 1 łyżeczka (5 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
- Masło klarowane (do smażenia) – 1/2 łyżeczki (2 g)
- Soda oczyszczona
- Sól
Przygotowanie placków griddle:

Krok 1: Rozpuść masło do ciasta.

Krok 2: W miseczce umieść mąkę oraz szczyptę sody oczyszczonej i soli. Wymieszaj.

Krok 3: Do wysokiego naczynia wbij jajko. Dodaj słodzik i ubij na puszystą masę – im bardziej puszysta będzie masa, tym placuszki wyjdą bardziej miękkie.

Krok 4: Pod koniec zacznij stopniowo wlewać masło i dodawać jogurt, cały czas ubijając.

Krok 5: Połącz masę jajeczną z suchymi składnikami. Mieszaj i ucieraj łyżką, aż do uzyskania jednolitego ciasta (bez grudek). Odstaw na około 25 min, aby ciasto napęczniało.

Krok 6: Po upływie wskazanego czasu rozgrzej nieprzywierającą patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozpuszczaj i rozprowadzaj niewielkie ilości masła na patelni, aby wysmażyć po kilka placków. Wykładaj po 1 dużej łyżce ciasta (na 1 placek) i wygładzaj je z góry. Wszystkie placki smaż do lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia, czyli przez około 2-3 min na każdą stronę.

Krok 7: Gotowe placki przekładaj na talerz. Zjedz od razu po przygotowaniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: placuszki jogurtowe fit, placki jogurtowe przepis, placki przepis, placki jogurtowe fit, placuszki na słodko proste, placki jogurtowe przepis, placki na sodzie przepis, placki na słono przepisy, placki na jogurcie i sodzie, jak zrobić placuszki jogurtowe, jak zrobić placuszki z jogurtu, jak zrobić placuszki, placki przepis kalorie, placki jogurtowe kalorie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: