Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie z ziemniaków. Jak zrobić placki ziemniaczane? Poznaj prosty przepis na placki ziemniaczane!
Placki ziemniaczane to pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa ze startych ziemniaków, drobno pokrojonej cebuli i odrobiny mąki.
Placki ziemniaczane świetnie smakują same, z różnymi dodatkami np. sosami czy sałatkami oraz jako element większych dań zawierających np. gulasze, pieczywo czy ryż.
Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego świetnie sprawdzą się również w wersji na wynos.
Ziemniaki są źródłem m.in. węglowodanów, błonnika, potasu, cynku, witamin z grupy B, manganu, witaminy C, miedzi, magnezu i jodu.
Cebula ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe.
Jeśli lubisz placki ziemniaczane– sprawdź również przepis na pyszne placki ziemniaczano-marchewkowe.
Jak się robi placki ziemniaczane? Poznaj prosty przepis na placki ziemniaczane!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 372
Białko: 13 g
Węglowodany: 58 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na 1 porcję placków ziemniaczanych (około 5-8 sztuk):
- Ziemniaki 1 średnia lub 2 małe sztuki (150 g)
- Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
- Mąka (np. pszenna lub ryżowa) 4 łyżki (40 g)
- Cebula 1 mała sztuka (30 g)
- Olej 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
Przygotowanie placków ziemniaczanych:
- Cebulę obierz i drobno pokrój.
- Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść w miseczce.
- Następnie wbij jajko i dodaj mąkę oraz cebulę. Dopraw do smaku solą. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia.
- Patelnię rozgrzej na umiarkowanym ogniu.
- Rozgrzewaj i rozprowadzaj niewielkie ilości oleju na patelni, aby wysmażyć po kilka placków. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). Placki wygładź z góry i smaż przez około 1-2 min na każdą stronę, aż do zarumienienia. Gotowe placki przekładaj na talerz.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: placki ziemniaczane, placki z ziemniaków fit, placki ziemniaczane przepis, placki ziemniaczane kcal, placki ziemniaczane kalorie, placki ziemniaczane przepis tradycyjny, placki ziemniaczane jak zrobić, jak zrobić placki ziemniaczane, jak zrobić placki ziemniaczane przepis, przepis na placki ziemniaczane, placki ziemniaczane z cebulą przepis, placki ziemniaczane fit, placki ziemniaczane przepis z kaloriami, ziemniaki cebula przepis, placki kartoflane przepis, dobre placki ziemniaczane jak zrobić, jak smażyć placki ziemniaczane, jak zrobić dobre placki ziemniaczane przepis, placki z ziemniaków, dania z ziemniaków i mąki, dania z ziemniaków na obiad, danie z surowych ziemniaków, dania z surowych tartych ziemniaków, przepisy na dania z surowych ziemniaków
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: