Popularność zamówień sushi na wynos

Polska gastronomia ewoluuje, czerpiąc inspirację z zagranicznych trendów i dopasowując się do zmiennych potrzeb i upodobań klientów. Jedną z popularniejszych i bardzo widocznych w ostatnich latach, szczególnie po pandemii, tendencji, jest rosnąca popularność i częstotliwość zamówień na wynos. Dotyczy to wielu pozycji — pizzy, domowych obiadów, ale również kuchni japońskiej, w szczególności sushi. Na przykład, w 2020 roku liczba zamówień sushi wzrosła o 135%, a w niektórych miastach, takich jak Kraków, Wrocław i Poznań, nawet o 200%, jak podają platformy obsługujące dostawy. W tych okolicznościach opakowania jednorazowe do sushi stają się nieodłącznym elementem działalności restauracji oferujących te specjały.

W dzisiejszym szybkim tempie życia klienci cenią sobie możliwość spożywania ulubionych potraw poza lokalem – w domu, biurze czy w plenerze. Jednorazowe opakowania pozwalają punktom gastronomicznym sprostanie tym oczekiwaniom, zapewniając:
- Wygodę, bo klienci odbierają z lokalu lub dostają w dostawie posiłki w formie gotowej do spożycia, bez konieczności dodatkowego przygotowania.
- Higienę, przez to, że jednorazowe opakowania minimalizują ryzyko kontaminacji i dobrze zabezpieczają jedzenie, szczególnie w czasie jego transportu.
- Estetykę, ponieważ eleganckie, atrakcyjne wizualnie opakowania podnoszą walory estetyczne potrawy, wpływając na pozytywne doświadczenia klientów.
Jak już zostało wspomniane, sushi w Polsce zdobywa coraz większą popularność, a wraz z nią naturalnie rośnie też liczba zamówień na wynos. Klienci cenią sobie różnorodność zestawów, które można łatwo dostosować do indywidualnych preferencji. Wśród najczęściej zamawianych pozycji znajdują się:
- Zestawy mieszane, czyli kombinacje najczęściej maków jak i nigiri, z różnymi dodatkami, z rybą surową lub grillowaną — pozwalające na degustację wielu różnorodnych smaków.
- Maki, czyli rolka zawinięta w nori z rybą oraz dodatkami warzyw, czasem owoców, często również w towarzystwie serka philadelphia.
- Nigiri i sashimi, a więc klasyczne kawałki ryby podawane na ryżu lub solo, uwielbiane szczególnie przez osoby, które doceniają smak surowej ryby.
Wszystkie te pozycje, jeśli są zamawiane z dostawą, wymagają odpowiednio dobranych jednorazowych opakowań do sushi. Wszystko po to, by właściwie zabezpieczyć jedzenie w transporcie oraz zapobiegać szybkiemu wyschnięciu ryżu, jak i ryby. Aby sprostać rosnącej popularności zamówień na wynos oraz oczekiwaniom swoich gości, warto opakowania zamawiać w renomowanej hurtowni specjalizującej się w produktach dla gastronomii. Wybierając sprawdzonego dostawcę, zyskujemy pewność, że nasze opakowania będą trwałe, estetyczne i zgodne z obowiązującymi standardami ekologicznymi.
Przykładem takiej hurtowni jest Cantino — hurtownia od lat wspierająca branżę Horeca produktami niezbędnymi w każdej gastronomii. Oferują wiele propozycji potrzebnych w barze przygotowującym sushi, w tym opakowania z okienkiem na sushi, ekologiczne pojemniki na sushi z mączki kukurydzianej, jednorazowe opakowania do sushi z trzciny cukrowej, a także akcesoria, takie jak pałeczki czy buteleczki do sosów, o których nie można zapomnieć, pakując gościom ich ulubione pozycje na wynos.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY