Menu
Przepisy / Śniadanie / Kolacja

Omlet wegański

Omlet to świetny pomysł na zdrowe śniadanie. A co jeśli stosujesz dietę wegańską? Mamy na to sposób! Jak zrobić wegański omlet? Poznaj przepis na omlet z tofu!

Omlet wegański to znakomita alternatywa dla klasycznego omletu, pełna roślinnych składników i bogata w wartości odżywcze. Głównym składnikiem tego dania jest tofu, doskonałe źródło białka roślinnego, które wspiera budowę mięśni i daje uczucie sytości. Mąka z ciecierzycy dodaje struktury i dodatkowo wzbogaca omlet w białko oraz błonnik, wspomagając trawienie. Płatki drożdżowe to zaś skarbnica witamin z grupy B i zapewniają wyjątkowy, serowy smak bez nabiału. Omlet z tofu to idealna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie, które dostarcza energii i wspiera zdrowy styl życia. To danie z tofu, pełne smaku i odżywczych właściwości, z pewnością zachwyci nie tylko wegan, ale każdego, kto szuka smacznych i zdrowych alternatyw śniadaniowych.
Jak zrobić omlet z tofu? Poznaj prosty przepis na omleta wegańskiego!


Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 296
Białko: 20 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 12 g

Składniki na omlet wegański:

  • Tofu 1/2 opakowania (90 g)
  • Mąka z ciecierzycy 3 łyżki (30 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Mleko sojowe około 1/4 szklanki (50 g)
  • Płatki drożdżowe 1 łyżka (5 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Curry

Przygotowanie omleta wegańskiego:

Omlet wegański przepis

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść odcedzone i rozdrobnione tofu, mąkę, mleko (możesz użyć jakiekolwiek mleko roślinne), płatki drożdżowe i proszek do pieczenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry. Zblenduj na gładką i gęstą masę.

Omlet wegański przepis

Krok 2: Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej olej i po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Omlet wegański przepis

Krok 3: Cebulę równomiernie rozłóż na patelni i przełóż przygotowaną masę z tofu. Wyrównaj z góry i najpierw smaż bez przykrycia na umiarkowanym ogniu. Po około 2-3 min, gdy masa zacznie się ścinać od boków, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu do całkowitego ścięcia masy, czyli przez około 15 min.

Omlet wegański przepis

Krok 4: Gdy omlet będzie gotowy, przełóż go na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: omlet wegański z tofu, wegański omlet na słono, wegański omlet z mąki z ciecierzycy, przepis na omlet wegański, jak zrobić wegański omlet, zdrowe przepisy wegańskie, przepisy wegańskie dla początkujących, wegańskie śniadanie wytrawne, wegańskie śniadanie na ciepło, wegańskie śniadanie przepisy, wegańskie śniadanie białkowe, wegańskie śniadanie na słono, wegański omlet z tofu, wegański omlet przepis, przepisy z tofu na śniadanie, przepisy z mąka z cieciorki, przepisy z płatkami drożdżowymi, pomysł na wegańskie śniadanie, co można zrobić z tofu naturalnego, tofu do czego dodac, jak zrobić omleta bez jajek

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 36 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze