Menu
Kolacja / Obiad / Przepisy

Quiche z pieczarkami

Quiche z pieczarkami to niesamowicie aromatyczne i pyszne danie, idealne na obiad lub kolację. Jak zrobić tartę z pieczarkami? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Quiche to prosty i dosyć szybki w przygotowaniu posiłek. Ten wypiek w formie placka składa się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą.
Kremowo-grzybowy smak jest tutaj mocno wyczuwalny. To posiłek sycący i bardzo smaczny– naprawdę warto go spróbować.
Więcej przepisów na proste i pyszne dania znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion. 

Składniki do przygotowania quiche
Składniki do przygotowania quiche

Czas przygotowania: 60 min
Kalorie: 846
Białko: 28 g
Węglowodany: 46 g
Tłuszcze: 60 g

Składniki na 1 porcję quiche z pieczarkami:

  • Mąka pszenna około 1/3 szklanki (50 g)
  • Masło 83% 3 łyżeczki (30 g)
  • Żółtko jaja kurzego 1 sztuka (20 g)
  • Pieczarki około 7-8 sztuk (150 g)
  • Cebula biała 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Śmietana 30% 3 łyżki (30 g)
  • Mleko 2% 3 łyżki (30 g)
  • Ser żółty cheddar 1 kawałek (20 g)
  • Szczypiorek 1 łyżka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie quiche z pieczarkami:

  1. Do miski włóż mąkę, masło, żółtko oraz odrobinę soli. Dolej trochę zimnej wody (około 1-2 łyżki). 
  2. Zagnieć ciasto lub wyrób je mikserem. W razie potrzeby możesz dolać jeszcze trochę wody, aby ciasto lepiej się zagniatało. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło do rąk- posyp je lekko mąką.
  3. Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na około 15-20 min. 
  4. Małą okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem lub delikatnie natłuść i posyp bułką tartą.
  5. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i umieść w przygotowanej formie. Wyklej formę i ponakłuwaj ciasto widelcem. 
  6. Formę przykryj papierem do pieczenia. Na formę przykrytą papierem do pieczenia rozłóż równomiernie warstwę suchych ziaren np. grochu, fasoli lub ryżu żeby ciasto po upieczeniu było płaskie. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na około 15 min. 
  7. Następnie zdejmij papier z ziarnami i piecz jeszcze przez około 5 min, aż ciasto się zarumieni. 
  8. Pieczarki i cebulę obierz oraz pokrój, a ser zetrzyj na tarce. 
  9. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj pieczarki i trochę soli. Co jakiś czas mieszaj. Doprowadź do odparowania i odstaw. 
  10. W osobnym naczyniu ubij śmietanę, mleko i jajko. Dopraw według uznania solą i pieprzem. Dodaj połowę startego sera.
  11. Cebulę i pieczarki przełóż na podpieczony spód i posyp resztą startego sera. 
  12. Śmietanowo-mleczną masę wylej na nadzienie. 
  13. Piecz przez około 15-20 min- masa powinna zgęstnieć.
  14. Jedz na ciepło lub na zimno. Wyłóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie skrop sokiem z cytryny. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!