Ryż z indykiem po meksykańsku
Ryż z indykiem po meksykańsku to zdrowy posiłek z mięsem mielonym. Jak zrobić ryż z mięsem po meksykańsku? Poznaj przepis na ryż z mięsem po meksykańsku!
Ryż z indykiem po meksykańsku to łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie inspirowane kuchnią teksańską. Za sprawą dodatku fasoli, kukurydzy, papryki oraz przypraw jest to pożywny, wartościowy i bardzo aromatyczny w smaku posiłek.
Fasola to bardzo wartościowy produkt, który dostarcza mnóstwo białka, minerałów i witamin. Zawarty w fasoli rozpuszczalny błonnik pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. A dzięki zawartości witaminy B1, fasola wpływa na poprawienie odporności oraz koncentracji i ma działanie przeciwstarzeniowe.
Mięso z indyka posiada niesamowite walory odżywcze i smakowe. Jest chude, niskokaloryczne oraz bogate w witaminy i minerały m.in. witaminy B6 i B12, cynk oraz selen.
Jeśli wolisz sos bez ryżu– sprawdź przepis na indyka po meksykańsku.
Jak zrobić ryż z mięsem i warzywami? Poznaj prosty przepis na meksykańskie danie z ryżem!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 496
Białko: 34 g
Węglowodany: 66 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na ryż z indykiem po meksykańsku:
- Ryż basmati 1/2 woreczka lub 5 łyżek (50 g)
- Mięso mielone z piersi indyka 1/4 opakowania (100 g)
- Pomidory konserwowe 1/2 opakowania (200 g)
- Fasola czerwona konserwowa 3 łyżki (60 g)
- Papryka czerwona 1/2 średniej sztuki (80 g )
- Kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g)
- Cebula 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Papryka ostra
- Papryka słodka
- Curry
- Woda
Przygotowanie ryżu z indykiem po meksykańsku:
Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę (usuń niejadalne części). W głębokiej patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez parę minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj mięso. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj mięso drewnianą łopatką.
Krok 2: Gdy mięso straci surowy kolor dopraw do smaku pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką i curry. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3: Następnie dodaj pomidory konserwowe (razem z sokiem). Wlej trochę wody, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 10 min. Co chwilę mieszaj. W razie potrzeby dolej trochę wody, ale nie powinno być jej zbyt wiele. W tym czasie ugotuj ryż (sprawdź przepis).
Krok 4: Po upływie wskazanego czasu dodaj do sosu pokrojoną paprykę. Duś przez kolejne 5 min. Jeśli pod koniec duszenia będzie zbyt dużo wody to zwiększ ogień i odparuj jej nadmiar (gotuj bez przykrycia i cały czas mieszaj).
Krok 5: Pod koniec dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę oraz dopraw solą do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6: Następnie dodaj ryż i ponownie wymieszaj.
Krok 7: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis na ryż z mięsem mielonym, ryż z mięsem po meksykańsku, ryż po meksykańsku przepis, ryż po meksykańsku z mięsem mielonym, danie meksykańskie z mięsem mielonym, danie meksykańskie z fasolą, meksykanskie danie z miesem mielonym, jak zrobić ryż z mięsem mielonym, jak zrobić ryż po meksykańsku, danie meksykańskie z ryżem przepis, ryż z sosem meksykańskim przepis, ryz z sosem meksykanskim z mięsem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: