Satay wołowy
Satay wołowy to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie z wołowiną. Jak zrobić satay? Poznaj prosty przepis na mięso na grilla!
Satay wołowy to tradycyjny przysmak kuchni indonezyjskiej. Jest bardzo popularny w krajach azjatyckich, gdzie przede wszystkim sprzedaje się go jako street food. Przypomina klasyczny, polski szaszłyk, jednak o jego unikalnym smaku decyduje aromatyczna marynata.
Satay świetnie smakuje sam, ale można go jeść z różnymi sosami i dodatkami np. ryżem czy pieczywem.
Mięso wołowe jest źródłem wielu witamin m.in. A, E, D oraz z grupy B. Jest to również cenne źródło białka.
Jak zrobić posiłek wysokobiałkowy? Poznaj prosty przepis na danie z wołowiny!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min (piekarnik) / 10 min (grill) + czas marynowania
Kalorie: 311
Białko: 38 g
Węglowodany: 4 g
Tłuszcze: 17 g
Składniki na 1 porcję satay’a wołowego:
- Rostbef wołowy 1 mały stek (150 g)
- Imbir 1 kawałek około 2 cm (10 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
- Sos rybny 1 łyżka (10 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Olej sezamowy 1 łyżka (6 g)
- Chilli
Przygotowanie satay’a wołowego:
- Oczyszczoną i osuszoną wołowinę włóż do zamrażalnika na około 20-30 min– mocno schłodzone mięso łatwiej się kroi. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- W naczyniu umieść imbir, czosnek, słodzik, sos rybny, olej sezamowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.
- Mięso pokrój w cienkie, długie paski. Następnie wkładaj do naczynia z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Włóż naczynie do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc (możesz pominąć marynowanie, ale smak dania będzie mniej wyrazisty).
- Każdy pasek mięsa nabijaj wężykiem na patyczek do szaszłyków (możesz nabijać po kilka paseczków na jeden patyczek).
- PIEKARNIK: Patyczki z mięsem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 10-12 min.
- GRILL: Patyczki z mięsem włóż na mocno rozgrzany grill/patelnię grillową i grilluj do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 2-3 min z każdej strony.
- Wyłóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: satay, szaszłyk wołowy, mięso na patyku przepis, wołowina na patyku, mięso marynowane, jaka marynata do wołowiny, przepis na rostbef, jak zrobić rostbef wołowy, przepis na rostbef z grilla, marynowana wołowina, danie indonezyjskie, satay z grilla, satay z piekarnika, szaszłyki z czego zrobić, jak marynować mięso, wołowina jak zrobić, mięso wołowe z piekarnika, mięso wołowe pomysł na obiad, mięso wołowe przepisy dietetyczne,
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: