Ten trik z bananem robi furorę wśród łasuchów. A zajmuje tylko 5 minut

Domi Zaremba
Banan smażony przepis

Smażony banan to prosty fit deser z banana i mąki migdałowej. Jak zrobić smażonego banana? Poznaj dietetyczny przepis na smażonego banana z mąką migdałową!

Smażony banan w mące migdałowej to deser, który podbija serca miłośników słodkości. Jest prosty, szybki i zaskakująco pyszny. Smakuje jak coś z ekskluzywnego menu, a przygotujesz go w 5 minut z dwóch podstawowych składników. Wystarczy dojrzały banan i mąka migdałowa, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Ta lekko chrupiąca z zewnątrz, miękka i karmelowa w środku słodka przekąska nie wymaga dodatku cukru ani mąki pszennej.

Pod wpływem temperatury banan zmienia swoją konsystencję i smak, ponieważ staje się jeszcze słodszy, bardziej aromatyczny, a wręcz karmelizowany. To deser, który zaspokaja ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia.

Banan to owoc o imponującym składzie. Dostarcza sporo potasu, czyli minerału, który reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę serca i układu nerwowego. Zawiera również witaminę A, C, E, K i z grupy B oraz błonnik i pektyny, które wspomagają trawienie i korzystnie wpływają na poziom cholesterolu.

Mąka migdałowa z kolei to świetne źródło zdrowych tłuszczów, witaminy E i białka, a przy tym nie zawiera glutenu. To dzięki niej deser zawiera delikatnie orzechową nutę i lekko chrupiącą skórkę.

Ten prosty trik z bananem to idealna opcja na szybki deser po obiedzie, ciepły dodatek do śniadania na słodko czy słodką przekąskę między posiłkami. Jeśli raz spróbujesz, na pewno będziesz wracać do tego sposobu przygotowania.
Jak zrobić banana smażonego? Poznaj fit przepis na banana z mąką migdałową!


Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 255
Białko: 5 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 15 g

Składniki na smażonego banana:

  • Banan – 1 średnia sztuka (100 g)
  • Mąka migdałowa – 2 łyżki (10 g)
  • Olej kokosowy lub inny – 1 łyżeczka (5 g)
  • Cynamon – opcjonalnie

Przygotowanie smażonego banana:

Banan smażony przepis
Banana pokrój i posyp mąką

Krok 1: Banana umyj, obierz i pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Plastry banana rozłóż i równomiernie obsyp mąką migdałową. Mąkę delikatnie wklep w banana.

Banan smażony przepis
Usmaż plasterki

Krok 2: Olej rozgrzej i rozprowadź na nieprzywierającej patelni. Po chwili ostrożnie włóż plastry banana. Smaż do lekkiego zarumienienia i wydobycia aromatu, czyli przez około 1 min na stronę. Plasterki banana szybko miękną, dlatego bardzo uważnie je przekładaj, aby się nie rozpadły.

Smażony banan przepis
Przełóż na talerz

Krok 3: Przełóż na talerz. Opcjonalnie posyp szczyptą cynamonu.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: smażony banan fit, smażony banan przepis, jak zrobić smażony banan, jak zrobić smażone banany, banan na ciepło kalorie, deser z bananami bez pieczenia, fit deser z banana, banan z patelni, jak zrobić smażonego banana, banan co można zrobić, przekąska z banana, mąka migdałowa co z niej zrobić, banan mąka migdałowa przepis, mąka migdałowa dietetyczne przepisy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 53 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis