Szakszuka z boczkiem
Szakszuka z boczkiem to świetny sposób na szybkie i zdrowe śniadanie z jajek. Jak zrobić szakszukę z boczkiem? Poznaj prosty przepis na keto szakszukę!
Szakszuka z boczkiem to świetny sposób na szybkie i zdrowe danie z jajek. Jest bardzo pożywna, sycąca i pyszna! Można ją jeść samą lub z różnymi dodatkami np. świeżymi ziołami, warzywami czy pieczywem.
Jajka są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, licznych składników mineralnych i witamin, dlatego warto spożywać je regularnie.
Boczek dostarcza organizmowi tłuszcz (w tym jednonienasycony), białko, witaminy (w tym nawet witaminy z grupy B) oraz niektóre minerały.
Jak zrobić keto szakszukę? Poznaj nasz prosty przepis na szakszukę z boczkiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 417
Białko: 23 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 29 g
Składniki na 1 porcję szakszuki z boczkiem:
- Jajko kurze 3 sztuki (150 g)
- Boczek 1 kawałek lub 4 plastry (40 g)
- Pomidory konserwowe w puszce 1/2 opakowania (200 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie szakszuki z boczkiem:
- Boczek drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć boczek. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj pomidory (razem z sokiem) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smaż przez kilka minut, często mieszając i rozdrabniając pomidory. Istotne jest, aby uzyskać dosyć gęsty sos.
- Na patelni zrób tyle wgłębień ile wykorzystasz w tym przepisie jajek. Wbij jajka w przygotowane wgłębienia. Białka delikatnie rozmieszaj z pomidorami.
- Duś na małym ogniu przez około 5-10 min. Pomidory powinny cały czas delikatnie bulgotać. Jeśli chcesz, aby żółtko było bardziej ścięte- przykryj szakszukę pokrywką.
- Gotową szakszukę zdejmij z ognia i przed zjedzeniem odstaw na kilka minut.
- W razie potrzeby ponownie dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zdrowe śniadanie przepisy z jajek, szakszuka z boczkiem przepis, jak zrobić szakszukę z boczkiem, przepis na szakszukę z boczkiem, dieta keto szakszuka, jak zrobić keto szakszukę, jak zrobic szakszuka z pomidorami z puszki, szakszuka przepis i kalorie, szakszuka przepis i kcal, jajka boczek przepis, jajka boczek pomidory konserwowe, jajka przepisy na patelni, boczek przepis co zrobić, boczek do czego wykorzystać
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: