Menu
Przepisy / Kolacja

Tarta z zielonymi szparagami w rozmarynie

Tarta z zielonymi szparagami w rozmarynie to prosty fit posiłek ze szparagów. Jak zrobić tartę ze szparagami? Poznaj prosty przepis na tartę ze szparagami!

Tarta z zielonymi szparagami w rozmarynie to prosty i dosyć szybki dietetyczny posiłek ze szparagami.
Tarta ze szparagami jest sycąca, pożywna i naprawdę smaczna.
Szparagi to bogate źródło witamin: A, z grupy B, C, E i K; składników mineralnych: miedzi, fosforu, manganu, selenu, cynku, żelaza, potasu, magnezu i wapnia oraz błonnika.
Marynowanie szparagów w jogurcie typu skyr i rozmarynie służy przed wszystkim poprawie smaku tego dania oraz osiągnięciu lekko kremowej konsystencji.
Skyr to pochodzący z Islandii jogurt o delikatnym śmietankowym smaku. Zawiera dużo białka, jest niezwykle gęsty, kremowy i naprawdę pożywny.
Jak zrobić tartę z zielonymi szparagami? Poznaj prosty przepis na tartę z zielonymi szparagami!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 385
Białko: 13 g
Węglowodany: 42 g
Tłuszcze: 17 g

Składniki na 1 porcję tarty z zielonymi szparagami w rozmarynie:

  • Szparagi zielone 1/4 średniego pęczka (150 g)
  • Jogurt naturalny skyr 2 łyżki (50 g)
  • Mąka żytnia 1/2 szklanki (50 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Rozmaryn
  • Woda

Przygotowanie tarty z zielonymi szparagami w rozmarynie:

  1. W miseczce umieść mąkę, masło, odrobinę soli i trochę zimnej wody (około 1-2 łyżki). Zagnieć dłońmi zwarte i jednolite ciasto. W razie potrzeby możesz dolać jeszcze odrobinę wody, aby ciasto lepiej się zagniatało. Jeśli jednak ciasto będzie się za bardzo kleiło do rąk- posyp je lekko mąką.
  2. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. 
  3. Szparagi umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie paski. 
  4. W miseczce umieść szparagi i skyr. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym lub suszonym rozmarynem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 15 min.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i uformuj na kształt okrągłego placka o średniej grubości.
  6. Wyłóż szparagowy farsz na ciasto, zostawiając pare cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Następnie zawiń brzegi ciasta na farsz.
  7. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz przez około 30-40 min (w zależności od mocy piekarnika), aż farsz i ciasto delikatnie się zarumienią. W połowie pieczenia możesz obniżyć temperaturę do 170 st. C.
  8. Zjedz na ciepło lub na zimno. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: tarta ze szparagami przepis, przepis ze szparagami fit, jak zrobić tartę z zielonymi szparagami, jak zrobić tartę ze szparagami, przepis na tartę z zielonymi szparagami, prosty przepis na tartę ze szparagami, szparagi tarta przepisy, wege przepisy ze szparagami, przepisy z zielonymi szparagami, zielone szparagi co zrobić, zielone szparagi do czego wykorzystać, zielone szparagi do czego użyć, zielone szparagi co z nich zrobić

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze