Tosty z krewetkami, parmezanem i rukolą
Tosty z krewetkami i serem to pomysł na zdrowy fast food. Jak zrobić grzanki z krewetkami i serem? Poznaj prosty przepis na tosty z krewetkami i serem!
Tosty z krewetkami, parmezanem i rukolą to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek bogaty w białko i węglowodany.
Tosty nie cieszą się mianem „zdrowego posiłku”, ale w trosce o zadbaną sylwetkę i przede wszystkim zdrowie, wcale nie musimy z nich rezygnować. Podobnie jak w przypadku wielu innych posiłków tego typu, jedynym problemem jest sposób ich przygotowania i wykorzystane składniki. Dlatego stosując zdrowsze i czasami mniej kaloryczne zamienniki można bez obaw jeść takie posiłki. Warto również wspomnieć, że komfort psychiczny podczas stosowania jakiejkolwiek diety jest najważniejszy. I właśnie dlatego jeśli masz ochotę na jakiś konkretny posiłek to poszukaj przepisu na jego zdrowszą wersję i przygotuj go w domu.
Krewetki są niezwykle wartościowym produktem białkowym, który wystarczy poddać tylko delikatnej obróbce termicznej, aby rozkoszować się naprawdę wyśmienitym smakiem.
Z czym jeść krewetki? Poznaj prosty przepis na tosty z krewetkami!
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 384
Białko: 30 g
Węglowodany: 35 g
Tłuszcze: 14 g
Składniki na tosty z krewetkami, parmezanem i rukolą:
- Krewetki około 1 szklanka (100 g)
- Ser parmezan 1 kawałek lub 2 plastry (20 g)
- Chleb tostowy 2 kromki (60 g)
- Rukola 1/2 garści (10 g)
- Natka pietruszki 1 łyżeczka (6 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
- Chilli
- Słodka papryka
Przygotowanie tostów z krewetkami, parmezanem i rukolą:
Krok 1: Jeśli korzystasz z mrożonych krewetek to najpierw je odmroź w zimnej wodzie. Gdy krewetki będą odmrożone zacznij przygotowywać pozostałe składniki.
Krok 2: Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
Krok 3: Masło rozgrzej i rozprowadź na patelni. Po chwili dodaj osuszone krewetki i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku słodką papryką i chilli. Smaż do odpowiedniej obróbki termicznej krewetek, czyli przez około 2-5 min (w zależności od wielkości). Co chwilę mieszaj i przewracaj krewetki na drugą stronę. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4: Kromki chleba tostowego podpiecz w tosterze lub na suchej patelni (na bardzo małym ogniu przez około 3-5 min na każdą stronę).
Krok 5: Na przygotowanych tostach rozłóż umytą i osuszoną rukolę, krewetki i ser.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pomysł na tosty, pomysł na tosty z patelni, z czym jeść krewetki, z czym podawać krewetki smażone, z czym podawać krewetki przepisy, krewetki przepisy kulinarne, krewetki przepisy dla początkujących, krewetki przepisy fit, krewetki przepisy dietetyczne, jak zrobić krewetki, z czym zjeść krewetki, przepis na tosty z patelni, zdrowe tosty przepis, przepisy z chleba tostowego, przepisy na kanapki z chleba tostowego, przepis na sniadanie z chleba tostowego, przepisy z krewetkami mrożonymi, proste przepisy z krewetkami, przepisy z krewetek mrożonych
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: