Warzywne curry z ryżem przepis

Warzywne curry z ryżem

Domi Zaremba

Warzywne curry z ryżem to proste danie wegańskie z ryżem. Jak zrobić warzywne curry z ryżem? Poznaj prosty przepis na warzywne curry z ryżem!

Warzywne curry z ryżem to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, który zaskakuje smakiem i niezwykle intensywnym aromatem. Jest pożywne, zdrowe i sycące.
Do głównych właściwości cukinii można zaliczyć m.in. dużą zawartość witamin: B1, C, K, PP oraz magnezu, potasu i żelaza. Dodatkowo warto zaznaczyć, że należy do warzyw lekkostrawnych, odkwaszających i pozytywnie wpływających na proces trawienia.
Marchew jest świetnym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Ryże są źródłem m.in. węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, manganu, miedzi, magnezu i selenu.
Jeśli wolisz sos bez ryżu– sprawdź przepis na warzywne curry.
Jak zrobić warzywne curry z ryżem? Poznaj prosty przepis na wegańskie curry z ryżem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 580
Białko: 10 g
Węglowodany: 67 g
Tłuszcze: 36 g

Składniki na 1 porcję warzywnego curry z ryżem:

  • Ryż basmati 5 łyżek lub 1/2 woreczka (50 g)
  • Cukinia 1 mała sztuka (250 g)
  • Marchew 2 średnie sztuki (180 g)
  • Mleczko kokosowe 1/2 szklanki (100 g)
  • Pasta curry (czerwona lub zielona) 1 łyżeczka (10 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżka (10 g)
  • Sól
  • Kurkuma
  • Curry

Przygotowanie warzywnego curry z ryżem:

  1. Ugotuj ryż (sprawdź przepis). W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  2. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce w talarki lub pokrój w cienkie plasterki.
  3. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce w talarki lub pokrój w cienkie plasterki.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cukinię i marchew. Dodaj pastę curry (czerwoną lub zieloną) i dopraw do smaku solą, kurkumą i curry. Wymieszaj. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 10-15 min. Co chwilę przemieszaj. 
  5. Po upływie wskazanego czasu dodaj mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. 
  6. Przełóż na talerz i zjedz z ryżem.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: warzywne curry z ryżem przepis, przepis na pyszne curry warzywne, wegańskie curry z mlekiem kokosowym, wegańskie curry z ryżem przepis, curry z ryżem przepis prosty, przepis na curry warzywne, przepisy z cukinią, przepisy z cukinią dietetyczne, wegańskie przepisy z marchewką, zdrowe przepisy z marchewką, proste przepisy na dania z cukinią, zdrowe przepisy z mlekiem kokosowym, przepis na szybki wegański obiad, curry z ryżem i warzywami, curry z ryżem bez mięsa, curry z ryżem kalorie, jak zrobić curry bez mięsa, curry warzywne bez mięsa, przepis na curry z ryżem, jak zrobić curry z mlekiem kokosowym, jak zrobić curry wegetariańskie, przepis na warzywne curry z ryżem

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis