Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Zapiekanka makaronowa z szynką i twarogiem

Zapiekanka makaronowa z szynką i twarogiem to proste danie z makaronem. Jak zrobić zapiekankę makaronową? Poznaj prosty przepis na zapiekankę makaronową!

Zapiekanka makaronowa z szynką i twarogiem to proste w przygotowaniu danie z makaronu i pieczarek.
W skład tej smacznej potrawy wchodzą: makaron, twaróg, wędlina, czosnek, oliwa z oliwek, bulion, pomidor i pieczarki.
Twaróg jest cennym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia i licznych witamin.
Pieczarki to bogate źródło witamin z grupy B oraz związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Dodatkowo wykazują działanie przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami jest pożywna, wartościowa i naprawdę smaczna.
Jeśli lubisz zapiekanki z makaronu– sprawdź również przepis na zapiekankę makaronową z warzywami.
Jak zrobić zapiekankę z makaronem? Poznaj przepis na zapiekankę z makaronem i szynką!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 476
Białko: 42 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki na 1 porcję zapiekanki makaronowej z szynką i twarogiem:

  • Makaron (np. pszenny lub kukurydziany) 1 porcja (50 g)
  • Twaróg chudy 1/2 opakowania (125 g)
  • Wędlina polędwica sopocka 4 plastry (40 g)
  • Pomidor 1 średnia sztuka (180 g)
  • Pieczarki 5 średnich sztuk (100 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Bulion warzywny w kostce lub domowy (sprawdź przepis) 1 kostka (10 g) / 1 szklanka (250 ml)

Przygotowanie zapiekanki makaronowej z szynką i twarogiem:

  1. Jeśli chcesz w tym posiłku wykorzystać bulion domowy– przygotuj go (sprawdź przepis) i przejdź do kolejnych kroków dopiero, gdy będzie gotowy.
  2. Ugotuj makaron (sprawdź przepis). W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  3. Pomidora umyj i drobno pokrój (usuń twarde, zielone części z środka).
  4. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
  5. Wędlinę pokrój w kosteczkę.
  6. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój.
  7. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć czosnek i wędlinę. Smaż przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
  8. Dodaj około 250 ml domowego bulionu lub kostkę bulionową rozmieszaną w szklance ciepłej wody i pomidora oraz pieczarki. Gotuj 5 min, co chwilę mieszając.
  9. Po upływie wskazanego czasu dodaj rozdrobniony twaróg i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszaj.
  10. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego lub małej foremki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 15-20 min. Wyciągnij, gdy konsystencja zgęstnieje. 
  11. Wyłóż na talerz. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek:

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 44 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze