Pora na kremowe odkrycie, które zachwyca smakiem i łatwością przygotowania

Domi Zaremba
Zupa krem z pora przepis

Zupa krem z pora to prosta i szybka w przygotowaniu dietetyczna zupa. Jak zrobić krem z pora? Poznaj nasz łatwy przepis na zupę porową!

Krem z pora to zupa, która udowadnia, że minimalizm w kuchni może być wyjątkowo smaczny. Łagodna, a jednocześnie wyrazista, idealna na lekki obiad, kolację lub rozgrzewającą przekąskę między posiłkami. Nie potrzebujesz ani wyrafinowanych dodatków, ani długiego gotowania, by stworzyć coś, co naprawdę robi wrażenie.

Delikatny por, podsmażony z odrobiną oliwy i czosnku, osiąga aromat, który jeszcze bardziej podkręca sok z cytryny i szczypta przypraw. To zaskakujące, jak kilka prostych składników potrafi stworzyć tak kremową i aromatyczną całość. Dla podkręcenia smaku możesz dodać łyżeczkę ulubionej substancji słodzącej, dzięki której całość nabierze idealnej równowagi między słodyczą, a wytrawnością.

Por sam w sobie to niedoceniany kapitan kuchni, który ma niską kaloryczność, mnóstwo błonnika oraz wiele cennych witamin (A, C, K i z grupy B) i minerałów, takich jak wapń, fosfor oraz potas. Wspiera trawienie, działa lekko oczyszczająco, a jego delikatna cebulowa nuta nie dominuje, lecz łączy smaki w przyjemną, aksamitną kompozycję.

To zupa, która nie tylko syci, ale też daje poczucie lekkości. Idealna, jeśli masz ochotę na coś ciepłego, zdrowego i zupełnie innego niż zwykle.
Jak zrobić zupę krem z pora? Poznaj prosty przepis na krem z pora!


Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 111
Białko: 3 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na zupę krem z pora:

  • Por – 2 sztuki (260 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie zupy kremu z pora:

Zupa krem z pora przepis
Przygotuj składniki

Krok 1: Pory oczyść (odetnij koniec z korzeniami oraz zdejmij pierwszą warstwę liści), umyj oraz osusz i pokrój w średniej grubości plasterki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. 

Zupa krem z pora przepis
Podsmaż pora z czosnkiem, a następnie wlej wodę

Krok 2: W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć plasterki pora i czosnku. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 5 min, co chwilę mieszając. Następnie dolej wodę do 3/4 wysokości porów. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 5-10 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem.

Zupa krem z pora przepis
Całość zblenduj

Krok 3: Gdy plasterki pora będą już miękkie, rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. 

Zupa krem z pora przepis
Dopraw solą i pieprzem

Krok 4: Dopraw do smaku solą, pieprzem, opcjonalnie słodzikiem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Zupa krem z pora przepis
Przełóż na talerz

Krok 5: Wyłóż na talerz. 


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis krem z pora, zupa krem z pora przepis, zupa krem z pora łatwy przepis, krem z pora przepis, krem z porów przepis, krem z pora, krem porowy, jak zrobić zupę krem z pora, jak ugotować zupę krem z pora, zupa porowa krem, najlepsza zupa porowa, zupa porowa przepis, zupa porowa przepis fit

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 45 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis