Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów to prosta zupa krem ze szparagów. Jak zrobić krem z zielonych szparagów? Poznaj prosty przepis na zupę krem ze szparagów!

Zupa krem z zielonych szparagów to niezwykle aromatyczna zupa o kremowej konsystencji.
Pojawienie się szparagów co wiosnę zupełnie przyćmiewa inne warzywa i zdecydowanie najbardziej cieszy ludzi.
Szparagi to bogate źródło witamin: A, z grupy B, C, E i K; składników mineralnych: miedzi, fosforu, manganu, selenu, cynku, żelaza, potasu, magnezu i wapnia oraz błonnika. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, dlatego warto najeść się ich na zapas (szczególnie ze względu na to jak krótko trwa na nie sezon).
Jak zrobić krem ze szparagów? Poznaj prosty przepis na zupę z zielonych szparagów!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 163
Białko: 11 g
Węglowodany: 18 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na 1 porcję zupy kremu z zielonych szparagów:

  • Zielone szparagi 1 średni pęczek (500 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie zupy kremu z zielonych szparagów:

  1. Szparagi umyj i osusz. Następnie odetnij twarde końcówki (około 1-2 cm) i pokrój szparagi w kilkucentymetrowe kawałki. 
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  3. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając. 
  4. Następnie dodaj szparagi. Ponownie chwilę podsmaż, cały czas mieszając. 
  5. Wlej wodę (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby sięgała mniej więcej do 3/4 zawartości rondelka). 
  6. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj do miękkości, czyli przez około 10-12 min. Co chwilę przemieszaj. W razie potrzeby dolej wodę podczas gotowania. 
  7. Zdejmij z ognia i zblenduj ręcznym blenderem na jednolitą masę (w zależności od preferencji możesz odlać lub dolać trochę wody). 
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
  9. Przełóż do miseczki. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa krem ze szparagów przepis, zupa krem z zielonych szparagów przepisy, jak zrobić zupę krem z zielonych szparagów, jak ugotować zupę krem ze szparagów, krem ze szparagów zielonych, krem ze szparagów przepis, krem ze szparagów kcal, krem ze szparagów zielonych fit, zielone szparagi dietetyczne przepisy, prosty krem ze szparagów zielonych, zupa ze szparagów zielonych przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze