3 pomysły na smaczny i szybki obiad

Domi Zaremba
3 pomysły na smaczny i szybki obiad

Obiad to zwykle jedyny ciepły i najbardziej kaloryczny posiłek w ciągu dnia, dlatego warto zadbać o to, aby był pożywny i smaczny. Mało kto w codziennych obowiązkach znajduje czas, aby spędzać długie godziny w kuchni i przygotowywać potrawy, a nie każdy też to lubi. Z tego powodu tak dużą popularnością cieszą się gotowe dania jednogarnkowe w wygodnej formie mrożonek, które przygotujemy w kilka chwil, nie rezygnując tym samym ze smaku.

Mrożone dania – czy warto z nich korzystać w kuchni?

Mrożone dania to nie tylko pomysł na czarną godzinę, ale też świetna alternatywa dla tradycyjnego gotowania, którą możemy wykorzystywać na co dzień. Wśród oferty mrożonek znajdziemy wiele propozycji z akcentami kuchni z całego świata. Dlatego każdy znajdzie w nich coś dla siebie i dopasuje obiad do swoich gustów kulinarnych. Mrożonki można też wygodnie dzielić na porcje, dlatego sprawdzą się nie tylko w gospodarstwach, gdzie mieszka cała rodzina, ale również w kuchni singla.

Wprowadzając dania mrożone do swojego menu, warto sięgać po takie o sprawdzonym składzie bez substancji konserwujących i dodatków do żywności. Takie mrożonki znajdziemy w ofercie firmy FRoSTA. To, co je wyróżnia, to fakt, że warzywa uprawiane są w polu i przygotowywane tuż po zbiorach – dlatego zachowują wyśmienity smak i przede wszystkim cenne wartości odżywcze.

Warzywa z piekarnika – pożywne i smaczne danie

Jedną z ciekawych propozycji na szybki i smaczny obiad mogą być warzywa z piekarnika. Mieszankę żółtej marchwi, czerwonej cebuli i kalafiora z dodatkiem fasoli Romano oraz przypraw można przygotować w nie więcej niż 20 minut aż na trzy sposoby:

  • Na patelni –to najszybszy sposób, ponieważ danie jest gotowe w zaledwie 7 minut. Wystarczy, że na patelnię wlejemy 1-2 łyżki dowolnego oleju i wrzucimy porcję zamrożonych warzyw. Teraz wystarczy tylko ustawić palniki na średnią moc i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aby uniknąć przypalenia. To wszystko!
  • W piekarniku – aby przygotować obiad w tej formie, będziemy potrzebować 20 minut. Piekarnik należy ustawić na opcję termoobiegu i rozgrzać do 200°C, a odmierzoną porcję wysypać na blaszkę, na której wcześniej kładziemy papier do pieczenia i skropić warzywa 2-3 łyżkami oleju lub oliwy z oliwek.
  • W kuchence mikrofalowej – wsypujemy odmierzoną porcję do naczynia (koniecznie unikajmy metalowych misek!). Następnie naczynie przykrywamy oraz ustawiamy moc mikrofalówki na 600 W i podgrzewamy przez 11 minut.

Wszystkie te sposoby są bardzo szybkie i proste, dlatego z przygotowaniem tego dania poradzą sobie nawet młodsi, lecz już oczywiście samodzielni domownicy. Warzywa te mogą być zarówno odrębnym obiadem, jak i bazą dla potraw z dodatkiem mięsa lub ryb. To też danie idealne dla wegan, ponieważ nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.

Warzywa możemy wymieszać z sosem albo przygotować dip, na przykład na bazie sera, który wzbogaci kompozycję o kolejne aromaty.

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Jeśli lubimy kuchnię włoską, propozycją godną uwagi do rozważenia na obiad będzie makaron ze szpinakiem. Tagliatelle z pszenicy durum w aksamitnym śmietanowym sosie z dodatkiem pieczarek wyróżnia się wyjątkowym smakiem i przede wszystkim krótkim czasem przyrządzania. Możemy przygotować go na dwa sposoby:

  • Na patelni –  jedynym składnikiem, jaki będziemy potrzebować, poza gotową mieszanką, będzie mleko. Na pełną porcję należy odmierzyć go 70 ml. Mleko gotujemy na patelni, a następnie dodajemy odmierzoną porcję zamrożonego dania i podgrzewamy na dużym ogniu przez 5-6 minut.
  • W mikrofali – mieszankę należy odsypać do odpowiedniego naczynia, a następnie przy pełnej porcji dodać 7 łyżek mleka. Kolejnym krokiem jest ustawienie mocy kuchenki na 600 W i podgrzewanie przez 14 minut. W połowie czasu danie należy przemieszać!

Tak jak pierwsza propozycja, makaron w sosie szpinakowym jest pełnowartościowym daniem, idealnym dla wegetarian, natomiast z powodzeniem możemy go wykorzystać jako bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych.

Kurczak po azjatycku

Trzecim pomysłem na smaczne i szybkie danie obiadowe jest kurczak po azjatycku. Dania kuchni wschodniej charakteryzuje dodatek ryżu i nie inaczej jest w tym przypadku. Asian rice to mieszanka uzupełniona bukietem warzyw i składników charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, takich jak kiełki fasoli mung, pędy bambusa czy sos sojowy.

Tak jak poprzednią propozycję, tę również można przyrządzić na dwa sposoby – na patelni i w mikrofali. W pierwszym przypadku należy rozgrzać 2 łyżki oleju, a następnie wrzucić zamrożoną mieszankę i smażyć na średnim ogniu przez 9 minut, mieszając od czasu do czasu. Przy wyborze drugiej opcji postępujemy jak w poprzednich propozycjach – wsypujemy odmierzoną ilość dania do naczynia z pokrywką i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 14 minut przy mocy 600 W. W połowie czasu danie należy dokładnie przemieszać, aby równomiernie się podgrzało.

Jak widać na powyższych przykładach, wszystkie trzy propozycje są bardzo łatwe w przygotowaniu, nie kosztują wiele czasu, a przede wszystkim zachowują pełnię smaku domowych dań.


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis