Bruschetta z pomidorami i mozzarellą przepis

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Domi Zaremba

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą to prosta włoska przekąska. Jak zrobić bruschettę z pomidorami i mozzarellą? Poznaj prosty przepis na bruschettę!

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek dietetyczny. Bruschetta jest pożywna, lekka i naprawdę pyszna.
Pomidory głównie słyną ze swojego uniwersalnego i wyjątkowego smaku oraz z tego, że zawierają likopen. Jest to organiczny związek chemiczny, który ma działanie przeciwutleniające. Jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Obróbka termiczna nie wpływa na jego spadek- po obróbce termicznej jest go nawet więcej niż w świeżych pomidorach.
Likopen w przetworzonej formie jest do 4 razy bardziej przyswajalny, niż ten ze świeżych pomidorów. 
Błonnik zawarty w pomidorach reguluje pracę układu pokarmowego, a brom korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Jak zrobić bruschettę z pomidorami i mozzarellą? Poznaj prosty przepis na bruschettę z pomidorami i mozzarellą!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 288
Białko: 15 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 11 g

Składniki na 1 porcję bruschetty z pomidorami i mozzarellą:

  • Bagietka pszenna 1/3 sztuki (50 g)
  • Pomidor 1/2 średniej sztuki (100 g)
  • Ser mozzarella light w kulce 1/2 opakowania (60 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszona bazylia

Przygotowanie bruschetty z pomidorami i mozzarellą:

  1. Umytego i osuszonego pomidora pokrój w drobną kosteczkę. Odsącz wodę i przełóż do miseczki.
  2. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do pomidora.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dokładnie wymieszaj.
  4. Bagietkę pokrój poprzecznie w kromki o grubości około 2 cm.
  5. Na kromki równomiernie rozłóż przygotowaną masę.
  6. Przełóż kromki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C na około 5 min (do momentu, aż ser się delikatnie rozpuści). 
  7. Wyłóż na talerz i polej oliwą. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: bruschetta z pomidorami, bruschetta przepis z mozzarella, jak zrobic bruschette z pomidorami i mozzarellą, bruschetta z pomidorami i mozzarellą przepis, pomysł na bruschettę, przepisy na bruschettę, bruschetta dietetyczny przepis, jak zrobić bruschettę z pomidorami i mozzarellą, przepis z mozzarellą i pomidorami, przepisy z mozzarella na ciepło, przekąski na ciepło,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 13 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis