Ajwar paprykowo-bakłażanowy przepis

Ajwar paprykowo-bakłażanowy

Domi Zaremba

Ajwar paprykowo-bakłażanowy to prosta i pyszna bałkańska pasta warzywna. Jak zrobić ajwar? Poznaj prosty przepis na ajwar z papryki i bakłażana!

Ajwar paprykowo-bakłażanowy to prosta i szybka w przygotowaniu pasta warzywna.
Ten aromatyczny dodatek pochodzi z Bałkanów i jest podstawą tamtejszej kuchni.
Ajwar jest niezwykle uniwersalnym zdrowym dodatkiem do wielu posiłków, np. kanapek, makaronów, mięs czy tortilli.
Jak zrobić ajwar? Poznaj prosty przepis na pastę warzywną ajwar!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 203
Białko: 2 g
Węglowodany: 24 g
Tłuszcze: 15 g

Składniki na 1 słoiczek ajwaru paprykowo-bakłażanowego- 10 porcji:

  • Bakłażan 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżeczki (15 g)
  • Sól

Przygotowanie ajwaru paprykowo-bakłażanowego:

  1. Paprykę umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki (bez części niejadalnych). 
  2. Bakłażana umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  3. Paprykę i bakłażana przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz solą.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz do miękkości, czyli przez około 20 min (po upływie około 10 min przemieszaj, aby wszystkie kawałki równo się upiekły). 
  5. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. 
  6. Następnie przełóż do pojemnika od blendera, dodaj oliwę i dopraw do smaku solą. Zblenduj na gładką i jednolitą pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. 
  7. Przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ajwar przepis, ajwar zdrowy przepis, przepis na ajvar z bakłażanem, jak zrobić ajvar przepis, przepis na ajwar z papryki, przepisy z bakłażana wegańskie, fit przepisy z bakłażana, przepisy kulinarne z bakłażana, pasta warzywna na kanapki

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 12 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

[…] nawet najbardziej wymagające podniebienia.Jeśli lubisz pasty z papryki – sprawdź również przepis na ajwar paprykowo-bakłażanowy.Jak zrobić pastę z ricottą i papryką? Poznaj prosty przepis na pastę z […]

Wcześniejszy wpis Następny wpis