Domowy ajwar. Prosty, aromatyczny i lepszy niż ze sklepu

Ajwar paprykowo-bakłażanowy to prosta i pyszna bałkańska pasta warzywna. Jak zrobić ajwar? Poznaj prosty przepis na ajwar z papryki i bakłażana!
Ajwar paprykowo-bakłażanowy to pyszna pasta warzywna, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Jej korzenie sięgają kuchni bałkańskiej, gdzie od lat jest nieodłącznym dodatkiem do pieczywa, mięsa i wielu codziennych dań. Domowy ajwar, w przeciwieństwie do sklepowych wersji, nie zawiera zbędnych konserwantów, a jego intensywny smak to efekt pieczenia warzyw i odpowiedniego doprawienia.
Bazą tej aromatycznej pasty są pieczone papryki i bakłażan, czyli warzywa bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik, które wspierają odporność i trawienie. Dodatek czosnku i oliwy powoduje, że ajwar nabiera smaku i doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami.
Świetnie sprawdza się w formie pasty do kanapek, sosu do makaronu, dipu do warzyw albo dodatku do dań z grilla i tortilli. To sposób na wprowadzenie więcej warzyw do diety w wyjątkowo smaczny i uniwersalny sposób. Raz spróbujesz i już zawsze będziesz mieć słoik w lodówce.
Jak zrobić ajwar? Poznaj prosty przepis na pastę warzywną ajwar!
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 203
Białko: 2 g
Węglowodany: 24 g
Tłuszcze: 15 g
Składniki na ajwar paprykowo-bakłażanowy:
- Bakłażan – 1 średnia sztuka (200 g)
- Papryka czerwona – 1 duża sztuka (200 g)
- Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki (15 g)
- Sól
Przygotowanie ajwaru paprykowo-bakłażanowego:

Krok 1: Paprykę umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki (bez części niejadalnych). Bakłażana umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Krok 2: Paprykę i bakłażana przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz do miękkości, czyli przez około 20 min (po upływie około 10 min przemieszaj, aby wszystkie kawałki równo się upiekły). Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Krok 3: Następnie przełóż do pojemnika od blendera, dodaj oliwę i dopraw do smaku solą. Zblenduj na gładką i jednolitą pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Krok 4: Przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: ajwar przepis, ajwar zdrowy przepis, przepis na ajvar z bakłażanem, jak zrobić ajvar przepis, przepis na ajwar z papryki, przepisy z bakłażana wegańskie, fit przepisy z bakłażana, przepisy kulinarne z bakłażana, pasta warzywna na kanapki
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: