Panzanella z wędliną i słonecznikiem
Panzanella z wędliną i słonecznikiem to włoska sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów. Jak zrobić panzanella? Poznaj przepis na panzanellę!
Panzanella z wędliną i słonecznikiem to toskańska sałatka na bazie lekko czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów, klasycznie z dodatkiem cebuli, oliwy oraz octu.
To posiłek, dzięki któremu nic się w kuchni nie zmarnuje, ponieważ do jego przygotowania można wykorzystać zalegające resztki jedzenia np. czerstwe pieczywo czy różne warzywa.
Pomidory głównie słyną ze swojego uniwersalnego i wyjątkowego smaku oraz z tego, że zawierają likopen. Jest to organiczny związek chemiczny, który ma działanie przeciwutleniające.
Błonnik zawarty w pomidorach reguluje pracę układu pokarmowego, a brom korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Jak zrobić panzanellę? Poznaj prosty przepis na panzanella!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 469
Białko: 21 g
Węglowodany: 52 g
Tłuszcze: 15 g
Składniki na 1 porcję panzanelli z wędliną i słonecznikiem:
- Pomidor 2 średnie sztuki (360 g)
- Bułka ciabatta 1 sztuk (70 g)
- Wędlina polędwica sopocka 5 plastrów (50 g)
- Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)
- Szpinak świeży 2 garści (40 g)
- Mieszanka sałat lub jakakolwiek sałata 1 garść (30 g)
- Słonecznik łuskany 1 łyżka (10 g)
- Ocet balsamiczny 1 łyżka (6 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie panzanelli z wędliną i słonecznikiem:
- Bułkę pokrój w kostkę.
- Wędlinę pokrój w kostkę.
- Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej nasiona słonecznika. Co chwilę potrząsaj, aby nie przypalić nasion. Zdejmij z patelni, gdy ziarna zaczną intensywnie pachnieć i nabierać koloru.
- Rozgrzej patelnię. Po chwili wrzuć kawałki bułki. Smaż do momentu, aż pieczywo zrobi się chrupiące. Co chwilę mieszaj. Następnie zdejmij z patelni.
- Na tę samą patelnię wrzuć wędlinę. Smaż do zarumienienia, cały czas mieszając. Następnie zdejmij z patelni.
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w półósemki.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W misce umieść sałatę, szpinak, pomidory, bułkę, cebulę, wędlinę i słonecznik. Wlej oliwę i ocet. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: panzanella przepis, panzanella włoska sałatka z chlebem, sałatka panzanella przepis, przepis na sałatkę panzanella, toskańska sałatka chlebowa, sałatka chlebowa z pomidorami, sałatka chlebowa panzanella, sałatka chlebowa przepis, sałatka z chlebem włoska, włoska sałatka z czerstwym chlebem, włoska sałatka chlebowa przepis, sałatki włoskie przepisy kulinarne, dania z czerstwego pieczywa, potrawa z czerstwego pieczywa, czerstwe pieczywo co zrobic, włoska sałatka z pomidorami, sałatka z pomidorów, jak zrobić panzanella, pomysły na sałatki do pracy, pomysły na sałatki dietetyczne, przepisy z czerstwej bułki, przepisy z bułki ciabatta, przepisy z ciabattą, przepisy z pomidorów, ciabatta co zrobić, przepisy z octem balsamicznym, ocet balsamiczny do czego dodawać, sałatki na diecie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: