Ryż z wołowiną i warzywami na patelnię przepis

Ryż z wołowiną i warzywami na patelnię

Domi Zaremba

Ryż z wołowiną i warzywami na patelnię to pomysł na prosty i zdrowy obiad z mięsem. Jak zrobić wołowinę z ryżem? Poznaj prosty przepis na wołowinę z ryżem!

Ryż z wołowiną i warzywami na patelnię to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek białkowo-węglowodanowy. Jest zdrowy, pożywny i naprawdę pyszny!
Mięso wołowe to bardzo wartościowe źródło białka, składników mineralnych i witamin.
Ryż to źródło dobrych i wartościowych węglowodanów. Każdy rodzaj ryżu ma nieco inne właściwości i wartości odżywcze, a w związku z tym najlepiej spożywać je naprzemiennie (oczywiście jeśli nie ma innych wskazań leczniczych).
Jak zrobić wołowinę z warzywami na patelnię? Poznaj prosty przepis na mieloną wołowinę z warzywami na patelnię!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 544
Białko: 26 g
Węglowodany: 52 g
Tłuszcze: 25 g

Składniki na 1 porcję ryżu z wołowiną i warzywami na patelnię:

  • Mięso mielone wołowe 1/4 opakowania (100 g)
  • Warzywa na patelnię klasyczne (kalafior, brokuł, marchewka) 1/3 opakowania (150 g)
  • Ryż basmati 1/2 woreczka lub 5 łyżek (50 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (4 g)
  • Sól
  • Oregano
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie ryżu:

  1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
  2. Zagotuj wodę w proporcji 3:1 (woda:ryż). Po chwili wrzuć ryż i dodaj szczyptę soli.
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem i bez mieszania przez około 10-12 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar). W czasie gotowania przygotuj pozostałe składniki. 

Przygotowanie ryżu z wołowiną i warzywami na patelnię:

  1. Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć warzywa i mięso. Dopraw do smaku oregano i ziołami prowansalskimi. Smaż do odpowiedniej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 7-10 min. Co chwile mieszaj i rozdrabniaj łopatką mięso. 
  2. Następnie zdejmij patelnię z ognia. Dodaj ryż i dopraw do smaku solą. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: posiłek białkowo węglowodanowy przepis, jak zrobić wołowinę z warzywami na patelnię, jak zrobić mięso mielone z warzywami na patelnię, przepis na mieloną wołowinę z warzywami na patelnię, wołowina z ryżem i warzywami, wołowina z ryżem przepis, wołowina duszona z warzywami przepis, wołowina z warzywami i ryżem, wołowina dietetyczne przepisy, wołowina i ryż dietetyczne przepisy, przepis na zdrowy obiad z mięsem, przepisy na obiady z mięsem mielonym, dietetyczny obiad z wołowiną, dietetyczny obiad z warzywami na patelnię, jak zrobić wołowinę z ryżem, przepisy z mieloną wołowiną i ryżem, przepisy kulinarne z warzywami na patelnie, warzywa na patelnię przepis z wołowiną, przepis warzywa na patelnie z ryżem

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis