Nocna owsianka z masłem orzechowym

Nocna owsianka z masłem orzechowym to pomysł na danie z płatków owsianych. Jak zrobić nocną owsiankę z masłem orzechowym? Poznaj przepis na nocną owsiankę!
Nocna owsianka z masłem orzechowym to szybki, zdrowy i wyjątkowo aromatyczny pomysł na śniadanie bez porannego gotowania. Wystarczy kilka minut wieczorem, by rano cieszyć się gotowym, pożywnym posiłkiem idealnym zarówno do zjedzenia w domu, jak i na wynos.
Namoczone przez noc płatki owsiane stają się miękkie, lekkostrawne i sycące. To prawdziwa porcja energii, zawierająca białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz beta-glukany, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy i poziom cholesterolu. Utrzymują też dłużej uczucie sytości, które docenisz zwłaszcza przy intensywnym dniu.
Masło orzechowe dodaje owsiance kremowość i wyraz. Dostarcza zdrowe tłuszcze, antyoksydanty, witaminę E i magnez, więc wspiera pracę serca i mózgu. Z kolei miód, oprócz naturalnej słodyczy, zawiera cenne enzymy i związki o właściwościach przeciwbakteryjnych. Łagodnie wspiera też odporność i poprawia trawienie.
To świetna propozycja dla osób szukających naturalnych oraz prostych rozwiązań, które odżywiają i smakują jednocześnie. Jeśli spodoba Ci się ten przepis, sprawdź również przepis na nocną owsiankę szarlotkę.
Jak zrobić nocną owsiankę orzechową? Poznaj prosty przepis na nocną owsiankę z masłem orzechowym!
Czas przygotowania: 2 min + czas namaczania
Kalorie: 418
Białko: 12 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 19 g
Składniki na nocną owsiankę z masłem orzechowym:
- Płatki owsiane – 4 łyżki (40 g)
- Masło orzechowe – 1 łyżka (20 g)
- Orzeszki ziemne – 1 łyżka (10 g)
- Mleko 2% – 1/2 szklanki (100 g)
- Miód – 1 łyżeczka (10 g)
- Sól
- Woda
Przygotowanie nocnej owsianki z masłem orzechowym:

Krok 1: W miseczce lub słoiku umieść płatki owsiane, masło orzechowe, miód i szczyptę soli. Wlej mleko i jeśli potrzeba dodaj odrobinę wody, tak aby płyn przykrył wszystkie suche składniki. Wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się jednolita.

Krok 2: Naczynie przykryj folią spożywczą lub zamknij i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Płatki w tym czasie napęcznieją, a smaki dobrze się połączą. Owsianka po wyciągnięciu z lodówki jest gotowa do zjedzenia.

Krok 3: Owsiankę zjedz na zimno lub po podgrzaniu w rondelku. Posyp górę owsianki posiekanymi orzeszkami.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: nocna owsianka z masłem orzechowym kcal, nocna owsianka masło orzechowe, nocna owsianka przepisy, owsianka nocna przepis, owsianka na noc przepis, owsianka na noc z masłem orzechowym, owsianka całonocna przepis, całonocna owsianka przepis, nocna owsianka maslo orzechowe
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Łatwa , pyszna i małokaloryczna – idealna na diecie redukcyjnej. Tak samo smaczna jak np.nocna jabłkowa. Dzięki za przepisy 🙂