Menu
Przepisy / Śniadanie / Obiad / Kolacja

Domowy kebab z kurczakiem w bułce ciabatta

Domowy kebab z kurczakiem w bułce to prosty i szybki w przygotowaniu dietetyczny posiłek typu zdrowy fast food. Jak zrobić domowy kebab? Poznaj łatwy przepis!

Domowy kebab z kurczakiem w bułce ciabatta to pyszny i prosty w przygotowaniu posiłek typu zdrowy fast food. Czas przygotowania domowego kebaba w bułce to tylko około 10 min. To pożywny, wartościowy i zdrowy posiłek, który idealnie nadaje się na dietetyczny obiad lub kolację dla ludzi stosujących dietę standardową oraz niskowęglowodanową.
Poznaj prosty przepis na pyszny domowy kebab z kurczakiem w bułce ciabatta! Idealnym dodatkiem do tego posiłku jest dietetyczny majonez, na który przepis dodałam wczoraj.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 371
Białko: 31 g
Węglowodany: 38 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki na 1 porcję domowego kebaba z kurczakiem w bułce ciabatta:

  • Pierś z kurczaka 1 mały filet (100 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
  • Jogurt naturalny 3% 2 łyżki (50 g)
  • Pomidor 1 mała sztuka (45 g)
  • Sałata 1 duży liść (10 g)
  • Cebula biała 1 plaster (10 g)
  • Bułka ciabatta 1 sztuka (70 g)
  • Pieprz
  • Słodka papryka
  • Suszony czosnek
  • Curry
  • Chilli
  • Cynamon

Przygotowanie domowego kebaba z kurczakiem w bułce ciabatta:

  1. Umyte i osuszone mięso pokrój w drobną kostkę. Dopraw według uznania (np. pieprzem, słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry, chilli, kolendrą, cynamonem lub przyprawą gyros). Wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć mięso. Smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. 
  3. Gdy mięso przestanie być surowe, czyli po około 5-10 min zmniejsz ogień, dodaj jogurt i pozostaw na ogniu jeszcze parę min. Co chwilę mieszaj. 
  4. Wszystkie warzywa umyj i osusz, a cebulę i ogórka dodatkowo obierz. Pokrój w plastry.
  5. Bułkę podgrzej w piekarniku. Po wyjęciu przekrój na pół.
  6. Włóż wszystkie przygotowane składniki w bułkę i dopraw według uznania solą.

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 15 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze