Menu
Obiad / Kolacja / Wigilia i Święta / Przepisy

Dorsz w sosie pieczarkowym

Dorsz w sosie pieczarkowym to proste danie z ryby. Jak zrobić dorsza w sosie śmietanowym? Poznaj prosty przepis na dorsza z pieczarkami!

Dorsz w sosie pieczarkowym to klasyczne danie z ryby, a zarazem niezwykle wytworne, idealne na świąteczny stół.
Dorsz, z jego delikatnym, ale pełnym smaku mięsem, jest nie tylko pyszny, ale i bogaty w ważne składniki odżywcze, takie jak białko i omega-3. Sos pieczarkowy, przygotowany z aksamitnej śmietany i aromatycznych pieczarek, dodaje głębi i kremowej tekstury, sprawiając, że każdy kęs rozpływa się w ustach. Pieczarki, znane ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy i zawartości witamin B, są tu nie tylko dodatkiem smakowym, ale i zdrowym wyborem.
Najlepiej smakuje z lekkim, puszystym purée ziemniaczanym lub świeżo gotowanymi warzywami, ten przepis na dorsza w sosie pieczarkowym jest doskonałą propozycją na świąteczny obiad, łącząc w sobie tradycję z nowoczesnością kulinarną. Zapachy i smaki tego dania przywołują wspomnienia rodzinnych spotkań i są idealnym sposobem na celebrowanie tych wyjątkowych chwil.
Jak zrobić dorsza w sosie pieczarkowym? Poznaj prosty przepis na dorsza w pieczarkowym sosie!


Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 357
Białko: 35 g
Węglowodany: 7 g
Tłuszcze: 24 g

Składniki na dorsza w sosie pieczarkowym:

  • Dorsz 1 średni filet (150 g)
  • Pieczarki 5 średnich sztuk (100 g)
  • Śmietana 18% 1/2 małego opakowania (100 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka (4 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie dorsza w sosie pieczarkowym:

Ryba po grecku przepis

Krok 1: Jeśli korzystasz z mrożonej ryby, najpierw ją odmróź w zimnej wodzie. Gdy ryba będzie odmrożona zacznij ją przygotowywać– oczyść, osusz i pokrój w mniejsze kawałki.

Dorsz w sosie pieczarkowym przepis

Krok 2: Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. 

Dorsz w sosie pieczarkowym przepis

Krok 3: Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć pieczarki. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie włóż rybę. Smaż na umiarkowanym ogniu do prawidłowej obróbki termicznej ryby, czyli przez około 3-6 min (w zależności od wielkości kawałków). Co chwilę mieszaj i delikatnie przekładaj kawałki na drugą stronę. 

Dorsz w sosie pieczarkowym przepis

Krok 4: Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. 

Dorsz w sosie pieczarkowym przepis

Krok 5: Przełóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: ryba w sosie pieczarkowym, ryba w sosie śmietanowo pieczarkowym, dorsz w sosie śmietanowym z pieczarkami, dorsz w sosie śmietanowym przepis, dorsz z pieczarkami w sosie śmietanowym, dorsz z pieczarkami i śmietaną, ryba z pieczarkami na wigilię, ryby w sosie pieczarkowym przepis, ryba na święta bożego narodzenia, dorsz na święta bożego narodzenia, dorsz z pieczarkami przepis, ryba z pieczarkami kalorie, dorsz w sosie pieczarkowym kcal, jak zrobić dorsza w sosie pieczarkowym, jak zrobić dorsza w sosie śmietanowym, przepis na dorsza z pieczarkami, danie z ryby na święta, potrawy z ryby na święta

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze